Irodalmi est

2023.02.07. 21:00

Jeles évfordulókat ünnepeltek Békéscsabán - galériával

A bicentenáriumok jegyében telt az irodalmi est, amelynek kedden a Békés Vármegyei Kormányhivatal díszterme adott otthont. Versekkel emlékeztek meg arról, hogy kétszáz éve született Petőfi Sándor és Madách Imre, hogy kétszáz éve tisztázta le a Himnuszt Kölcsey Ferenc, illetve, hogy 115 éve látta meg a napvilágot a hidrogénbomba atyjának is nevezett Teller Ede, aki szintén írt költeményeket. A rendezvénysorozatot kereken tizenhét éve indították útnak.

L. B.

Megtelt a kormányhivatal nagyterme az irodalmi estre. A kép előterében dr. Rákóczi Attila főigazgató és dr. Takács Árpád főispán

Fotó: Lehoczky Péter

Mint elhangzott, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke, Frankó Attila a kávéházi hangulatot visszahozó irodalmi esteket azért hívta életre, hogy ezzel is ünnepelhessék a magyar nyelvet. A rendezvényeken amellett, hogy klasszikus műveket olvasnak fel, a kortárs művészeknek ugyancsak adnak bemutatkozási lehetőséget.

Köszöntő beszédében időtálló kezdeményezésnek nevezte a kereken 17 éve indult az irodalmi esteket dr. Takács Árpád, a Békés Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán.

Emlékeztetett: 200 éve született Petőfi Sándor és Madách Imre, és hogy az elmúlt két évszázad alatt sok mindenen átment az ország, a nemzet. Sorolta az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot, az 1867-es kiegyezést – ami után Tomcsányi József és Beliczey István voltak Békés vármegyében a főispánok –, az első világháborút, Trianont, a második világégést, a kommunizmust, 1956 hőseit és az azt követő borzalmakat, a szocializmust, majd az 1990-ben eljövő szabadságot.

Petőfi Sándor: A király esküje című versét szavalta el dr. Ignácz Mihály

Hangsúlyozta, hogy a magyarok pontosan tisztában vannak azzal, mit jelent az, hogy „megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt”, és ezzel utalt arra, hogy kétszáz éve tisztázta le szatmárcsekei magányában Kölcsey Ferenc a Himnuszt – amelyet egy magyar életében több százszor, ezerszer énekel el.

Kiemelte, a nemzet számos hősi halottal bír, most viszont élőkre van szükség a fennmaradás érdekében. Aláhúzta, miszerint többek között a kultúra, a bajba jutottak támogatása az, amiért érdemes élni. Petőfi Sándorról is szólt: a Nemzeti dal meghatározza a nemzet testtartását. Madách Imréről hozzátette: ha csak Az ember tragédiáját jegyezte volna le, akkor is a legnagyobbak közé tartozna.
Az irodalmi esten ismertették a kétszáz éve született Petőfi Sándor és Madách Imre életrajzát. Előbbitől több verset is felolvastak – az Anyám tyúkjától a Szeptember végénen át a Falu végén kurta kocsmáig – , utóbbi kapcsán pedig Az ember tragédiájából ismertettek részletet.

Megemlékeztek arról is, hogy hidrogénbomba atyjának is nevezett atomfizikus, Teller Ede 115 éve született Budapesten, és 20 éve hunyt el az Egyesült Államokban, legnagyobb sikereit Amerikában érte el. Azt vallotta, hogy tudományos sikereit annak köszönheti, hogy a magyar az anyanyelve, máskülönben „csak középszintű középiskolai tanár” lett volna belőle. A tudományos munka mellett verseket is írt. A rendezvényen felolvasták Vers cím nélkül (A tudós és világa) című költeményét is többek között.

Tizenhét éves lett a rendezvénysorozat

Különlegességekből sem volt hiány a mostani irodalmi esten. Ezek közé tartozott, hogy dr. Ignácz Mihály elszavalta Petőfi Sándor: A király esküje című versét; illetve, hogy a Nefelejcs népdalkört vezető Bukvainé Turbucz Ilona elénekelte a költő Befordúltam a konyhára című költeményét. A rendezvényen közreműködött Réger Wanda és Paulik Tamás, a műsort Horváth Szabolcs vezette. Azt, hogy 17 éves lett a Békéscsabai Irodalmi Estek, tortával ünnepelték a keddi rendezvényre teljesen megtelt kormányhivatal épületében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában