Munkácsy Negyed

2023.01.25. 13:44

Az utolsó simítások vannak hátra, hamarosan költözhet a bábszínház

Kinyílt a tér a Munkácsy Negyedben, a Gyulai út és a Gőzmalom tér sarkán, ahol teljes mértékben megújult a Munkácsy Emlékház ikertestvérének is nevezett, 19. század közepén épült Urszinyi-Beliczey-kúria, valamint egy újabb szárnnyal is bővült. A munkálatok rövidesen véget érnek. A létesítményben talál majd otthonra a Napsugár bábszínház, amelynek igazgatója, Lenkefi Zoltán elmondta: a költözés után, egy többnapos fesztivál keretében a gyereknaphoz kapcsolódva nyitnák meg a kapukat.

Licska Balázs [email protected]

Lenkefi Zoltán igazgató elmondta, hogy a költözés után 1700 négyzetméteren működhet majd a Napsugár bábszínház

Fotó: Bencsik Ádám

Új épülettel is bővült az Urszinyi-Beliczey-kúria, amelyet két szinten – a földszinten, valamint egy hídon keresztül az emeleten – is megközelíthetnek majd a látogatók. Lenkefi Zoltán, a Napsugár bábszínház igazgatója elmondta, hogy itt lesznek az előadások. Kialakítottak a földszinten egy 120 érdeklődő befogadására alkalmas teret, ahol akár fél óra alatt, bármiféle kihívás nélkül kihúzható, átépíthető a nézőtér, illetve készült az emeleten a kávézó mögött egy 80 nézőt kiszolgáló helyiség, amely az előadásokon kívül próbateremként szolgál majd.

Mutatta, hogy az épület hátsó részében, mind a két szinten raktárak és műhelyek kaptak helyet, az asztalostól kezdve a bábkészítőig. 

Segítség, hogy a szükséges alapanyagok az udvarról azonnal bekerülhetnek a helyiségek egy részébe, illetve az, hogy teherhordó liftet szintén beépítettek az épületbe, aminek köszönhetően a díszletek és a kellékek mozgatása gyorsabbá válik. Kuriózum, hogy a kúria alagsorában lévő öltözőkből a művészek olyan útvonalon, folyosókon közelíthetik meg a nézőteret, hogy a színpadra lépésükig nem futnak össze a nézőkkel.

Elmondta: a bővítmény a kockára hajazó, ridegnek tűnő kinézete miatt kapott kritikákat a laikusoktól. 

Fontos azonban tudni: a hatósági elvárások szerint az újabb épület nem lehetett hangsúlyosabb a kúriánál, nem is készülhetett a rezidenciához hasonló stílusban, ezért döntöttek a modern forma mellett. 

Viszont az üvegfelületeknél játszanak a – bábszínházra utalva napsugaras – színekkel, illetve izgalmas megvilágítást kap az épület. Emellett a tervek szerint – a Jókai színházhoz hasonló módon – plakátokat aggatnak rá, ezzel szintén feldobva a létesítményt.

Lenkefi Zoltán igazgató ismertette, hogy az Ursziny-Beliczey-kúriában találnak otthonra a Napsugár bábszínház irodái, illetve itt is lesz egy terem, ahol előadásokat tarthatnak. Kiállításokban ugyancsak gondolkodnak. Rengeteg képzőművésszel dolgoznak együtt, akik így nemcsak az előadásokra készült alkotásaikkal, hanem más műveikkel szintén bemutatkozhatnak. Emellett egy olyan tárlatot is életre hívnak, amely a Beliczey család hagyatékán túl kultúrtörténeti érdekességeket is hivatott bemutatni. A rezidencia tetőterében pedig raktárat alakítanak ki.

Új kulturális intézmény nem létesült a régióban az elmúlt évtizedekben, ezért hiánypótló az, hogy a Napsugár bábszínház költözhet

 – folytatta dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. Hozzáfűzte: a beruházás a végéhez közeledik, az utolsó simítások vannak hátra mind az épületekben, mind a Beliczey-kertben, ahol növényeket telepítenek és utcabútorokat ugyancsak kihelyeznek. A használatbavételi engedélyeztetési folyamat februárban kezdődhet, a teljes fejlesztés márciusban, áprilisban fejeződhet be.

 

Nagy fokú szabadságot kapnak

Lenkefi Zoltán igazgató elmondta, hogy a Napsugár bábszínház az Ibsen házban jelenleg 500 négyzetméteren működik, a költözés után viszont 1700 négyzetméteren fog. Ez rengeteg lehetőséget nyit meg a számukra, de a legfontosabb, hogy nem kell majd egyeztetniük a helyiségek használata miatt a színházzal és a színitanházzal, nagy fokú szabadságot kapnak. Nem kell állandóan be- és kipakolniuk, és párhuzamosan futhatnak az óvodásoknak és általános iskolásoknak szóló előadások az egyik, míg a középiskolásoknak szólók a másik teremben. Sőt a bejáratnál vagy a ligetes részben akár kültéri rendezvényeket is szervezhetnek. Kiemelte, hogy olyan mennyiségű dekorációval rendelkeznek, hogy könnyedén otthonossá teszik majd a létesítményt. Az viszont logisztikai szempontból nehézkes lesz, hogy áprilisban költöznének, viszont májusban tartanak még várhatóan előadásokat az Ibsen házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában