Családért Alapítvány

2022.10.14. 19:04

Számos helytörténeti érdekességgel megjelent a 2023-as Békési Kalendárium

A békési kulturális központban tartott ünnepség keretében mutatták be a nagyközönségnek a Békési Kalendárium 2023 című kiadványt a napokban. A kezdeményezést 2005-ben indította útjára a Családért Alapítvány Szegfű Katalin ötlete nyomán, aki azóta is szerkesztője a kötetnek.

P. G.

A „nagykorúvá vált” kiadvány jubileumát óriási „születésnapi” tortával ünnepelték meg /Fotók: Gazsó János/

A Békési Kalendárium legfrissebb számában is számos helytörténeti érdekesség található. Olvashatnak benne a jövőre 50 éves város elmúlt félszáz évének történetéről, Petőfi Sándor békési emlékhelyeiről, a Békési Kisgazdakör történetéről, a békési cigányságról, Véver Oszkár képeslap-kiadó munkásságáról, a grillázs reneszánszáról. Folytatódik Jimi, a maksári kisfiú története is. Pályázatra érkezett értékes írások, továbbá fotósorozatok úgyszintén helyet kaptak benne. Az irodalmi pályázat témájaként idén „Az élet nagy korszakai: nagykorúság” című tematikát választották, míg az amatőr fotósokat „Békés legrejtettebb kincsei, tájai, helyei” felhívással szólították meg.

A rendezvényen Szegfű Katalin elmondta, a Békési Kalendárium igazi sikertörténet. Hangsúlyozta, a kiadvány az összefogás, a lelkesedés és a lokálpatrióta szellemiség szimbóluma. 

– A Békési Kalendáriumnak küldetése, hogy segítsen szeretni ezt a kisvárost. Sokszor talán elcsüggedünk, vagy az is lehet, hogy feladnánk, de mindig lehet és kell kapaszkodót találni a továbblépéshez – fogalmazott. – Talán abból a ragaszkodásból is lehet erőt gyűjteni, amely a szülőföldhöz, a magyarságunkhoz, a békésiségünkhöz köt, amelyről ezek a kiadványbéli tanulmányok és a változatos műfajú és megközelítésű pályázatra beküldött írások szólnak.”

A rendezvényt saját dalaival és átdolgozásokkal Zsombok Réka „Zséka” színesítette.

A csütörtöki könyvbemutatón jutalmazták a szerzőket és a pályázókat, de sokan eljöttek olyanok is, akik az olvasás barátai vagy valami miatt a „nagykorúvá vált” Békési Kalendárium közel áll hozzájuk. A rendezvényen saját dalokkal és átdolgozásokkal Zsombok Réka „Zséka” lépett fel. A „nagykorúvá vált” kiadvány jubileumát óriási „születésnapi” tortával ünnepelték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában