Munkácsy Mihály Múzeum

2022.09.29. 20:32

Olyan kiállítás nyílt Békéscsabán, amely segít megteremteni életünk horizontális és vertikális harmóniáját

Ég terei, föld helyei címmel nyílt meg Kohut Ilona – különleges alkotásokat, köztük tusrajzokat felvonultató – kiállítása csütörtökön a Munkácsy Mihály Múzeumban, a tárlat november 20-ig tekinthető meg.

L. B.

Kohut Ilona tárlata csütörtökön nyílt meg a múzeumban

Fotó: Bencsik Ádám

– Békéscsaba páratlan művészeti élettel rendelkezik, rengeteg művészt adott a város az országnak, a világnak – mondta dr. Bácsmegi Gábor, az intézmény igazgatója. Ismertette: Kohut Ilona Békéscsabán, az evangélikus gimnáziumban végzett, majd Németországban tanult, és pár éve tért haza, most pedig egy izgalmas kiállítással lepte meg a békéscsabaiakat. Szigeti Csaba, a városháza osztályvezetője kiemelte, a múzeum egy lokálpatrióta kultúrmissziót teljesít azzal, hogy ismert és ismeretlen, a városhoz kötődő művészeknek szervez tárlatokat. 

Rengeteg művészt adott a város az országnak Fotós: Bencsik Ádám

Kohut Ilona Békéscsabán született, mezőberényi kisgyermekként is az absztrakt vonzotta. A békéscsabai evangélikus gimnázium után 1998-tól Németországban tanult, Dortmundban diplomázott, majd a düsseldorfi és a stuttgarti egyetemen hallgatott, 2011 és 2016 között a Stuttgarti Állami Művészeti Egyetem professzorhelyettese volt. 2016-ban visszaköltözött Magyarországra, bekapcsolódott az itthoni művészeti életbe, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagjává vált. Első önálló Békés megyei kiállításával pedig hazatért Békéscsabára.

Kohut Ilona kiállítása segít megteremteni életünk horizontális és vertikális harmóniáját Fotós: Bencsik Ádám

Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatóhelyettese szerint a tér kiszámítható, mindig egy geometrikus alakzat, helyből viszont nincs két egyforma, mint ahogy pillanatból sem. A tér égi, a föld pedig helyi. A tárlaton szereplő alkotások együtt lélegzenek, akár egy műként is értelmezhetők. Mint fogalmazott, Kohut Ilona kiállítása segít megteremteni életünk horizontális és vertikális harmóniáját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában