Tizennyolcadszor

2022.09.23. 12:47

Kiállítás és mozdonyparádé: több helyszínen várják a vasút rajongóit Békéscsabán - galériával, videóval

Idén tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Vasútmodell Kiállítást és Mozdonyparádét a megyeszékhelyen a vasutas művelődési ház. Az intézmény a vasárnapig három helyszínen zajló programmal a Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozathoz is csatlakozik.

Nagy Szilvia

A gyulai óvodások is ámulattal nézték a mozgó kisvonatokat

Fotó: Für Henrik

A Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé pénteki megnyitóján Mondi Miklós elmondta, idén a hazai, – békéscsabai, szegedi, hódmezővásárhelyi, szolnoki, budapesti, debreceni, apátfalvi, tótkomlósi, medgyesegyházi, gádorosi – kiállítók mellett szlovákiai és nagyváradi magángyűjtők modelljeit is láthatják az érdeklődők. A Szegedi Pályavasúti Területi Igazgatóság vezetője hozzáfűzte, három helyszínen kínálnak élményeket: a művelődési házban, a vasútállomás egykori várótermében, valamint a rakodóterületen.

– A váróban csaknem ötven méternyi, egybefüggő, működő modellt lehet megnézni, a művelődési ház nagytermében hasonlóan nagy, csaknem negyvenöt méteres terepasztal épült fel, a kisterem pedig egy 120-as méretarányú terepasztalnak ad otthont. Utóbbi helyszín a különleges modellek, vasútszakmai bemutatók mellett a legóvárossal és a vásárral nyújt igazi csemegét – tette hozzá, kiemelve, tárlat is nyílt Szeverényi Mihály festményeiből és a vasutas fotóklub képeiből. Aláhúzta, a legizgalmasabb programnak a szombati mozdonyparádé ígérkezik, amit a Körösparti fúvószenekar nyit meg. A vasútállomás rakodóvágányain különleges vonatok sorakoznak fel; a MÁV-csoporton kívül magánvállalatok mozdonyai is bemutatkoznak. El lehet menni a fűtőházba és bárki kipróbálhatja a kézi hajtányozást és a sínfűrészelést. 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, nemcsak gyermekek, hanem felnőttek számára is izgalmas, szenvedélyes téma  a vasút, annak idején fiával ő is bejárt minden hazai, keskeny nyomtávú vonalat. Hangsúlyozta, a „mozdonyfüst szaga” sok művészt, alkotót is megihletett már, a vasút generációról generációra örök szerelem marad. A nagyszabású békéscsabai program mindenki számára különleges élményt és kikapcsolódást nyújthat.

Kucseráné Szabó Mária intézményvezető hozzátette,  a művelődési házban lévő részletgazdag terepasztalok némelyikén nemcsak a vasúti forgalom nyújt „mozgó” látványt, mozog a fordítókorong a fűtőházban, az „éjszakai üzem” alatt az utcai közvilágítás biztosítja a fényt. Hangsúlyozta, a kiállítás létrejöttét főként a helyi Kandó Kálmán modellező klubnak köszönhetik, amely péntekenként továbbra is várja az érdeklődőket. A LEGO-városban Raáb Donát munkái láthatók: terepasztala felújított vidéki, fővonali állomást mutat be a magyar vasút modernebb járműveivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!