Napsugár Bábszínház

2022.08.05. 17:16

Véget ért az idei egy hetes Napsugaras Bábos Tábor Békéscsabán

Véget ért az idei Napsugaras Bábos Tábor. A lelkes csapat már az első napon belevetette magát a bábkészítés és a bábjáték sűrűjébe, hogy péntekre kész jelenetekkel és kutyashow-val fogadhassák a szüleiket.

Vágvölgyi Nóra

Fotó: Bencsik Ádám

A hét közepén lehetőségünk adódott bekukkantani a Napsugaras Bábos Tábor kulisszái mögé. Bár még csak délelőtt volt, a gyerekek már az általuk kitalált kész jeleneteket játszották el egymásnak. Érkezésünkkor éppen egy banya idomította háromfejű sárkányát a színpadon. A gyerekek ügyesen mozgatták a bábokat, miközben egyikük magabiztosan vezette végig a mese fonalát. 

A Napsugár Bábszínház már évek óta szervez nyári táborokat a gyerekeknek, hogy kipróbálhassák, elsajátíthassák a bábozás csínját-bínját.

A táborozók ezalatt az egy hét alatt megtapasztalhatják, hogyan születik egy előadás a bábszínházban. Megismerik a bábtípusokat, együtt ötletelünk, tervezünk velük, és amíg készül a báb, na meg persze az előadás, mókázunk, táncolunk és énekelünk – osztotta meg velünk Csortán Erzsébet, bábszínész, művészeti vezető, miközben a félkész kutyabábokhoz kísért.

A gyerekek által megálmodott bábok újrahasznosított elemekből, műanyaflakonokból és papírból állnak össze. Gyúrtunk egy masszát a gazdasági irodában összegyűjtött, ledarált papírcsíkokból és ragasztóból, ez került a műanyagflakonokra. A bábok feje, füle és lába is mozgatható. Illetve mindenki maga döntötte el, milyen színű és mekkora legyen a tappancsa, a füle, a farka a kutyusának. Volt, aki ruhát is tervezett rá – mutatta a bábszínész, aki azt is elárulta, minden eb fontos szerephez jut a tábor végén.

Forrás: Bencsik Ádám

Rendezünk egy kiállítást nekik, pályákat állítunk fel, amelyet a gyerekek végigjárhatnak a marionett bábuikkal – avatott be minket a művészeti vezető.

De a rendhagyó kiállítás előtt improvizációs jeleneteket is bemutatnak a gyerekek a szüleiknek. Ezekhez a bábok adottak voltak, a rájuk írt történeteket viszont nekik kellett kitalálniuk. 

Kopcsák Lídia, Kovács Panni és Sajben Liza például a barátságról mesélt el egy történetet.

Többen kigúnyoltak egy fiút, aki nagyon okos volt, ezért is bántották. De végül sikerült összebarátkoznia azokkal, akik kiközösítették. Ők pedig megbánták, amit tettek vele – mesélték a lányok, akik már másodjára tértek vissza a nyári programra.

Mint megtudtuk, mindannyian más miatt szeretik a tábort, Lídia például imád bábozni, gyakran játszik otthon a saját kesztyűs bábjaival, Panni nagyon szeret szerepelni, míg az egy évvel fiatalabb Lizának a bábkészítés megy a legjobban. 

A Lídiával és Pannival egyidős Lipták Lara idén már harmadik alakalommal jelentkezett a táborba. A barátnőjével először a Csipkerózsikát, később pedig az Ajándékbolt című történetüket adták elő.

Az egyik szereplő kilopja az árukat boltból. Ám később kiderül, hogy ők testvérek, visszaad minden és persze megbánja, ami tett – foglalták össze.

Mint mondták, a kutyashow-t is nagyon várják már, Larának például fehér lesz a bábja, hiszen otthon is két fehér kutyus várja haza. 

Amint befejezték a mondatot, el is köszöntünk tőlük, hiszen már várta őket a színpad, hogy a történetüket a többiekkel is megoszthassák. Én pedig kifelé menet még egyszer rápillantottam a nézőtérre, és elképzeltem a szülőket, ahogy vastapssal jutalmazzák ügyes csemetéiket. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában