Nyári művésztelep

2022.08.06. 09:58

Utcákról és arcokról nyílt kiállítás Gyulán

Megnyílt az 54. Gyulai Nyári Művésztelep „Utcák és arcok” című zárókiállítása pénteken délután, a fürdővárosi Erkel Ferenc Művelődési Központban. A tárlathoz idén különleges, a művésztelep és a város kapcsolatát körüljáró fotókiállítás is csatlakozik.

P. G.

Fotó: Bencsik Ádám

Az eseményen Lakatos J. Péter előadóművész Simonyi Imre több versét adta elő. A kiállítást Gyarmati Gabriella művészettörténész nyitotta meg. Mint kiemelte, egyedinek számít, hogy idén egy, a művésztelep történetét felidéző fotókiállítás is társul a hagyományos képzőművészeti bemutatóhoz. 

Forrás: Bencsik Ádám

Mint elmondta, az, hogy az 54. nyári művésztelep zárókiállítására gyűlhettek össze, már önmagában is sikertörténet. 

– Ha pedig tíz vagy húsz év múlva is találkozhatunk, az pedig már kortárs művészeti diadalnak fog számítani – hangsúlyozta a szakember, aki részletesen szólt az alkotótábor jelentőségéről, történetéről és az alkotásokról is. 

Forrás: Bencsik Ádám

Horváth Ildikó, a művésztelep vezetője hírportálunknak elmondta, az 54. alkotótábor hasonló alapgondolatokkal indult, mint korábban minden alkalommal.

– Rajzoltunk modell után, rajzoltunk külső helyszíneken. Ami most újdonságnak számított, hogy megadtunk egy tematikát utcák és arcok címmel, amire a kiállítás is összpontosít – tette hozzá. 

– A tárlat másik fontos része egy fotódokumentációs kiállítás, ami az eltelt ötvennégy évet karolja fel különböző részekre bontva. A Szakáll Ágnes fotódokumentációjából álló, abból összeállított fényképek az alkotásokkal, a kiállításokkal, az alkotókkal, a külső helyszínekkel, a művésztelep és a város kapcsolatával foglalkoznak. Horváth Ildikó kiemelte, nagyon fontos számukra, hogy ez utóbbit erősítsék.

Forrás: Bencsik Ádám

Mint megtudtuk, az idei alkotótábor két hétig tartott, a megszokottnál rövidebb, de intenzívebb munkában elsősorban Budapestről és környékéről, de például Nógrádból is összesen mintegy húsz művész vett részt. 

Ami összeköt minket az Gyula város, hogy a művésztelepen közösen dolgozunk – fogalmazott Horváth Ildikó, aki egyébként Zsámbékról érkezett Gyulára.

Forrás: Bencsik Ádám

Kifejtette, a művésztelepre jellemző az akvarellnek egy nagyon különleges használata, a fejlesztett vagy szárazon használt akvarell, de van, aki olajjal fest, ahogy van, aki pasztellkrétát használ, vagy a szénfestést alkalmazza, alkalmazta. A kiállítás szeptember 6-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában