Corvus-Kora Róbert

2022.04.09. 11:20

Készül az új alkotása a lőkösházi festőművésznek

A koronavírus-járvány miatt elkészülte után két évvel, az idei március 15-e alkalmából Lőkösházán tartott ünnepi megyegyűlésen leplezték le Corvus-Kora Róbert festőművész legújabb panorámafestményét, a Hajótörést. A helyi művelődési házban látható a 4,5x9 méteres alkotás. Közben a művész tavaly ősszel elkezdte kilencedik monumentális műve elkészítését, mely az Attila, a hunok királya címet viseli. Jól áll a vázlatokkal, a modellfotózás következik.

Nyemcsok László

Corvus-Kora Róbert új panorámafestményen kezd dolgozni, melyhez már készíti a terveket, vázlatokat /Fotó: Imre György/

A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára készítette el a Hajótörést Corvus-Kora Róbert. Az akkori tervek szerint Pákh Imre műgyűjtő – aki Munkácsy Mihály több kiemelkedő festményének a tulajdonosa – leplezte volna le a panorámafestményt 2020. május 30-án, de a Covid közbeszólt. Időnként azért megcsodálhatták eddig is az alkotást csoportok bejelentkezés alapján. A festmény azt ábrázolja, hogy a háborgó tenger ötfelé szakít egy ezeréves bárkát. Az alkotót nem vezérelte semmilyen nemzeti gyűlölködés, sőt, ez ellen van a közös Európában. Régóta foglalkoztatja ugyanakkor, hogy miként tudná a képzőművészet nyelvén történelmünk egyik legnagyobb sorscsapását ábrázolni. A hajófenék a tépett vitorlával a Trianon utáni Magyarországot jelképezi. A bárkáról az emberekkel együtt leszakadt részek Erdélyt, a Felvidéket, a Délvidéket és az Őrvidéket érzékeltetik. 

– Az Attila, a hun című panorámafestményemben természetesen ismét történelmi témát dolgozok fel – hangsúlyozta Corvus-Kora Róbert. 

– Azért őt választottam, mert a késő ókor legendás alakjának számított, és ősünknek tekinthetjük. Hadvezér, államférfi volt. Bár birodalma halála után szinte azonnal szétesett, mégis Európa történelmének legendás alakjává vált. Nyugat-Európában Isten ostora névvel illették. Ugyanakkor a hagyomány művelt és nemes uralkodóként tartja számon, ezt támasztja alá az egyetlen korabeli beszámoló szerzője, Priszkosz rétor is. A Golgota és a Hajótörés is drámai témát dolgoz fel a képzőművészet nyelvén, az Attilánál igyekszem egy kis mítoszt, játékosságot, szürrealizmust varázsolni az uralkodó köré – ecsetelte az alkotó. 

– Ezt szolgálja a szárnyas ló, a turul, a tűz és a rovásírás is. Terveim szerint jövő év február 15-ig elkészülök a panorámafestménnyel. Aztán hozzákezdek A jövő generációnak című alkotásnak, mely a tizedik, ezt a sorozatot lezáró mű lesz.

 


A díszpolgár eddigi alkotásai 

Corvus-Kora Róbertet Lőkösháza díszpolgárának választották 2018-ban, kőfaragó-képzőművészként keze munkáját dicséri számos közterületi alkotás. Emellett panorámafestményeivel jó hírét viszi a megyében, az országban és a határokon túl is a községnek. Első ilyen alkotása 1996-ban készült a honfoglaló magyarokról. Ezt István megkoronázása követte a magyar millecentenáriumon, 2000-ben. Ezután készült el 2008-ban az Ifjú Hunyadi Mátyás Budára érkezik című munkája, majd 2011-ben az első nemzetközi témájú mozaik panorámafestménye Holokauszt és a zsidó nép 4000 éves története címmel. Aztán 2013-ban az Ókori görög kultúra, 2015-ben az Imperium Romanum. 2017 húsvétján avatták hetedik monumentális alkotását, a Golgotát. A festmény jelenleg a békéscsabai katolikus székesegyházban látható, míg az István megkoronázása szintén a megyeszékhelyen, az adóhivatal aulájában. A Holocaust Nagyváradon, a zsidó hitközség művelődési házában tekinthető meg.


Csodálatos körterem létesülhetne

Corvus-Kora Róbertnek régi vágya, hogy a tizedik műve megvalósulása után mindegyik helyet kapjon egy 110 méter kerületű, 35 méter átmérőjű, közel 1000 négyzetméter alapterületű körteremben. Gyulán, Lökösházán és Békéscsabán is el tudná ezt képzelni, mindegyik településhez szoros a kötődése. Novodomszki Pál építészmérnök felajánlotta számára a tervet, de a megvalósításhoz támogatás szükséges. Novodomszki Pál elmondta, lőkösházi származású, szülei 12 éves koráig a településen tanítottak. Corvus-Kora Róbert munkásságának elismerése, mellette pedig szülőfaluja segítése is vezérelte a tervek elkészítésében, amelyből remélhetőleg minél hamarabb valóság lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában