Békéscsaba

2021.07.07. 18:19

Egyre több fiatal tanulja meg a népi mesterségeket

Hétfőn reggel megkezdték a közös munkát az idei rendhagyó népművészeti nyári tábor résztvevői a „Tégla” Népi Alkotóház és Közösségi Térben.

V. N.

20210707 Békéscsaba Népművészeti tábor undult a tégla közösségi házban Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke lapunknak elmondta, negyven évvel ezelőtt a megyében először Mezőkovácsházán és Mezőhegyesen indult népművészeti tábor.

– Harminckét éve költözött Békéscsabára a ma már több száz főt megmozgató rendezvény. Első alkalommal tizenöten voltunk. Aztán évről évre emelkedett a létszámunk, mígnem tavalyelőtt négyszázhatvanan kezdtük el a közös munkát. Azonban tavaly a koronavírus-járvány keresztülhúzta a számításainkat, és sokáig úgy tűnt, elmaradnak a kurzusok. Végül mégis úgy döntöttük, rendhagyó formában ugyan, de meghirdetünk néhány csoportot a megújult alkotóházba, és idén is itt fogadjuk a táborozókat – osztotta meg velünk az egyesület elnöke.

Hetente nyolc különböző alkotó csoport indul a népművészeti táborban /Fotók: Imre György/

Hozzátette, egy hónapon keresztül, hetente nyolc különböző alkotó csoportot indítanak az Orosházi utca 32 szám alatt. – Közel négyszázan jelentkeztek. Ráadásul a nyitó héten az EFOP program részeként a mézeskalács és a fazekas táborunk is díjmentesen látogatható. Mellettük indult két hímző csoportunk, egy kezdő, illetve egy a Határok nélküli néprajzi népfőiskola résztvevőivel.

Utóbbiak a Vajdaságból, Erdélyből és Magyarország különböző pontjairól érkeztek hozzánk, és egy nagyon érdekes kutatásba kezdtek, a román lakosság textil kultúráját próbálják felkutatni, és új használati tárgyakon megjeleníteni. A szintén népszerű bőrműves csoport tagjai ezúttal táskákat készítenek, a népi ékszerkészítők pedig gyöngyfűzéssel foglalkoznak – avatott be minket Pál Miklósné.

És bár tavaly a pandémia nem tette lehetővé a gyerekcsoportok indítását, ebben az évben közel hatvan alsós ismerkedhet meg a népművészet különböző ágaival. – A népi kézművesség egy nagyon letisztult formarendszerrel, díszítménnyel, színvilággal rendelkező műfaj, amely alkalmas arra, hogy annak művelői a semmiből hasznos tárgyakat teremtsenek. Sokan azt hiszik, a népi kézművesség az öregek műfaja, pedig a táborokba jelentkezők több mint fele negyven éven aluli – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában