Szólótánc Fesztivál

2021.01.23. 10:09

A döntőben folytathatja a békési ifj. Mahovics Tamás

Bejutott a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiváljának döntőjébe a békési ifj. Mahovics Tamás, a Belencéres Néptáncegyüttes szólistája, a Szokolay Sándor Alapfokú Művészeti Iskola növendéke.

P. G.

20201207 Békés Mohovics Tamás néptáncos portré Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Mint Tomi és édesapja, Mahovics Tamás néptáncpedagógus elmondta, még tavaly rendezték meg, szigorú szabályok betartása mellett a Regionális Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyt Kecskeméten.

A megmérettetés az említett országos finálé válogatója és minősítő verseny is volt egyben. Mint annak idején lapunkban is beszámoltunk róla, a résztvevők bronz, ezüst, arany és kiemelt arany minősítést szerezhettek. Ez utóbbi egyfajta fődíjnak is számított, emellett számos különdíj is gazdára talált. Tomi kötelező elemként dévaványai pásztortáncokat, míg szabadon választott produkcióként eleki lungát adott elő a neves szakemberekből álló zsűri előtt. Bemutatója kiemelt arany minősítést ért, míg a dévaványai pásztortánchoz kapcsolódó kiemelkedő eszközhasználatért még különdíjat is átvehetett.

Ifjabb Mahovics Tamás ismét kiválóan szerepelt /Fotók: Bencsik Ádám/

– A Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiváljának szervezői a közelmúltban hozták nyilvánosságra, hogy kik kerültek be a döntőbe. Ebben a listában Tomi neve is ott szerepel – erősítette meg az édesapa. A szervezők honlapjukon egyébként kiemelték, 2020 örökre beírta magát az emlékezetükbe, egyetlen rendezvény lebonyolítása sem volt egyszerű, különösen igaz volt ez a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiváljára.

– Majdnem egy éve kezdtük, de le kellett állni a válogatókkal, aztán ősszel folytathattuk s végül novemberben ismét le kellett álljunk, de nem adtuk fel. Az utolsó három regionális válogatót online módon rendeztük meg, s megszülettek az eredmények – hangsúlyozták. Külön érdekesség, hogy a döntőt Békés megyében, várhatóan május 7-től 9-ig Szarvason rendezik. Igazi kuriózum, hogy ifj. Mahovics Tamást a család egy török fesztiválszervező barátja felkérte, hogy mondjon törökül újévi köszöntőt, illetve adjon elő táncos produkciót az interneten keresztül egy program keretében. Tomi természetesen eleget tett a kérésnek, kiválóan megtanulta az újévi köszöntőt, és dévaványai pásztortáncokkal örvendeztette meg a török nézőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában