Csurulya Bolda Panna

2021.01.15. 11:51

A csabai lány, aki egy ideig tündeként élte az életét

Csurulya Bolda Panna számtalan fórumon bizonyította már tehetségét. Verset, mesét, novellát ír. Jelenleg négy regényen dolgozik. Sajátos hangvételű írásaihoz pedig gyakran komponál zongorán dalokat, hogy azokat rajzokkal illusztrálja. A kreatív fiatal másodjára nyert a MOL Tehetségtámogató Programjában. Életének kicsi kora óta fontos része az irodalom, a versmondás. Szókincse, széles körű érdeklődése, fantáziája – pedagógusai szerint is – felülmúlja kortársaiét. Az alig 14 éves lány történeteit maga illusztrálja, melyek közül több is megjelent már mesekönyv-antológiákban. Mint mondja, hatévesen vettette először papírra gondolatait, melynek főszereplői ő és a macskája, Kalóz volt.

Vágvölgyi Nóra

20201217 Békéscsaba Csurulya Bolda-Panna portré a képen Csurulya Bolda-Panna, fiatal művész írói pályára készül. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

– Alig, hogy megtanultam írni, szinte ontottam magamból a történeteket. Írtam meséket, készítettem saját kezűleg mesés könyveket és verseket is. Számos történet kavarog most is a fejemben. Talán ezért kezdtem el másodikos koromban naplót vezetni. Majd jött a blog, ahová kedvenc történeteim szereplőiről írok fanfictionöket. Emlékszem, mikor megismertem A hobbitot és A Gyűrűk Ura-trilógiát, ezek voltak az első fantasytörténetek, amik teljesen magukkal ragadtak. Tündeként éltem akkoriban az életemet, tündeként viselkedtem, öltöztem, a hajamat is úgy viseltem. Nagyapám pedig készített nekem egy íjat, amit a mai napig rendszeresen használok – részletezte Bolda.

Csurulya Bolda Panna íróként, zeneszerzőként, énekesként és illusztrátorként szeretne érvényesülni /Fotó: Bencsik Ádám/

Miközben figyeltem, milyen hihetetlen átéléssel mesélt kedvenc karaktereiről, döbbenetes volt hallani, mennyire érett gondolatai, egyedi humora van az általános iskolás lánynak. Talán ez annak is köszönhető, hogy elmondása szerint imád olvasni – műfajtól függetlenül –, szinte falja a könyveket.

– Ha egy könyv jó, tetszik, akkor ahhoz vonzódom, könnyen bele tudom helyezni magam, az életem. Vagyis egy jól megírt krimi, thriller is meg tud fogni, de a kedvenceim mégis a fantasy, a misztikus, romantikus történetek. Ez az én világom, ahol elrugaszkodhatok a valóságtól, miközben az igazat mondják el ezek a történetek. Persze tudom, hogy nem fog most egy pegazus bejönni az ablakon, és nem fognak vámpírok nekünk esni miközben beszélgetünk, de vannak közöttünk vámpírok, varázslók, csak nem pont úgy és olyan formában, ahogy a könyvek leírják – osztotta meg velem csöppet sem hétköznapi gondolatait Bolda. Majd idővel beszélgetésünk az írásról a zenére terelődött. Nem csoda, hiszen a zene a fiatal lány másik szerelme.

– A szüleim színművészek, édesapámnak volt régen egy együttese is, édesanyám pedig a mai napig sokat énekel. Így kicsi korom óta mondhatni, körbevesz a zene. Az utóbbi időben pedig a zeneszerzés is elkezdett komolyabban érdekelni, emellett zongorázni tanulok és magánénekre járok. Leginkább az epic-, a soul- és a komolyzene inspirál, ez az a hangzásvilág, amely mindig segít ráhangolódni az alkotásra, az írásra

– ecsetelte.

Mint megtudtam, Bolda jelenleg négy könyvön dolgozik. És ha minden a tervei szerint alakul, idén befejezi a Rejtekhely című történetét.

– Az első regényem második felét írom éppen. A füzeteim szépen telnek. Először mindig kézzel írom le a gondolataimat, mert számomra nyugtatóbb, inspirálóbb papírra írni. És bár műfajilag a készülő könyveim igen eltérőek, az közös bennük, hogy valamennyi az életemről, az érzéseimről szólnak, így írásuk közben szabad lehetek – avatott be minket a fiatal író.

Nem meglepő, hogy a tehetséges lánynak a jövőjét illetően is határozott elképzelése van: az írás mellett zeneszerzőként, énekesként és illusztrátorként szeretne érvényesülni a felnőttek világában. De bármerre is vezet majd Bolda útja, az biztos, hogy hallunk még róla.

Képzésre fordítja a támogatást

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig több mint 3000, művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. Az idei tanévben például országszerte közel hatvan fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást, közülük került ki a békéscsabai Csurulya Bolda Panna is. A fiatal tehetség lapunknak elmondta, a másodjára elnyert összegből az „Élő irodalom és kreatív írás” tábor részvételi díját szeretné finanszírozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!