Születésnap

2024.05.30. 20:04

105 éves lett a szarvasi Laci bácsi

1919. május 30-án született, így immár a 105. életévét töltötte be a szarvasi Papp László, akit egy hálaadó istentisztelet keretében köszöntöttek csütörtökön az Evangélikus Ótemplomban. A 105 éves Laci bácsi hangsúlyozta, hogy Szarvason boldogságot talált, boldogan élt, Margittal együtt harminc évig, ám végül elszakadtak egymástól

Vásári Erzsébet

Közös énekkel kezdődött az a hálaadó istentisztelet az Evangélikus Ótemplomban, amelynek keretében a születésnapos, 105 éves Papp Laci bácsit köszöntötték, aki 105 éve, 1919. május 30-án látta meg a napvilágot. Laci bácsit az ének után megáldották, majd Lázár Zsolt evangélikus esperes felolvasta az ünnepeltnek és a gyülekezetnek a nap igéjét. 

Laci bácsi, 105 éves, születésnap
A 105 éves Laci bácsi ajándéknak fogja fel hosszú életkorát. Fotó: Fabó János

Az esperes emellett örömmel állapította meg, hogy Laci bácsi köszöntése összehozta mind a lelkészeket, különböző egyházi személyeket, mind pedig a gyülekezetet olyan létszámban, ami ma már ritkaságnak számít a személyes találkozás tekintetében, hiszen immár ők – lelkészek – is gyakrabban osztják meg egymással gondolataikat, illetve egyeztetnek a messenger csoportjukban.

Laci bácsit minden gyülekezet a magáénak tartja

Lázár Zsolt úgy fogalmazott, hogy Laci bácsit minden szarvasi gyülekezet a magáénak tartja, és örömmel tartanak közös alkalmat miatta. Hozzátette: rendkívüli kort él meg az egykori mérnök ember, hiszen nagyon keveseknek adatik meg az, hogy betöltik a 105. életévüket is. Elárulta az ünnepeltről, hogy máig jó vele beszélgetni, lehet is bármiről, hiszen tud még átadni üzenetet, és mindannyian örülnek, amikor például felhívja őket telefonon.

Lázár Zsolt Laci bácsi életéről elárulta, hogy 1919. május 30-án egy vagonban született, Mezőberény mellett, így lett ő mezőberényi. Akkor látott napvilágot, amikor a családjának éppen el kellett hagynia a Trianoni békediktátum előtti időszakban a Partiumot, amely területet elfoglalták a románok. Hangsúlyozta, míg ezek az időszakok számunkra a történelmet jelentik, addig Laci bácsinak ez az élete. Az esperes úgy véli: az ünnepeltet a szeretet tartja életben, ami belengi az életét.

105 éves: életkora Isten ajándéka és egyben dicsősége

Laci bácsi elmondta, hogy az emberi értelem fel nem foghatja mindazt, ami az isteni akarat, az isteni tervek. Hozzétette: egész életében mindig azt érezte, hogy valami különleges fog vele történni. Visszaemlékezett, hogy gyermekkorában Szarvasra került, gimnazistaként itt csepegtették belé azokat az evangéliumi gondolatokat és tisztaságot, amit aztán igyekezett egész életében megőrizni, végig vinni. Most pedig úgy érzi, hogy életkora Isten ajándéka és egyben dicsősége is.

Molnár Etele alpolgármester köszöntötte a kormány és a város nevében. Fotó: Fabó János

Az ünnepelt elárulta: két fogalom van a lelkében. A szeretet és a hála. A köszönet isten és az evangélikus egyház iránt. Hiszen amikor Nagykőrösről kicsapták a gináziumból, és az országban sehol nem akarták felvenni, egyedül Szarvason fogadták, és itt neveltek belőle embert. Az érettségi után elhagyta a várost, mérnöki iskolát végzett, élte az életét, megnősült kétszer is, gyermekei születtek, Mónika és Lilla. Majd 60 év után tért vissza Szarvasra a diákkori szerelméhez, Dankó Margithoz, aki végül a harmadik felesége lett, és vele élt tovább.

Minden nap imádkozik a feleségéért

Laci bácsi hangsúlyozta, hogy Szarvason boldogságot talált, boldogan élt, Margittal együtt harminc évig, ám végül elszakadtak egymástól. Tudja, hogy a felesége nagyon beteg, akiért minden nap imádkozik, és akit minden nap ugyanúgy szeret.

Papp Lászlónak a Magyarok Világszövetsége küldött emléklapot 105. születésnapjára, valamint többek között Molnár Etele alpolgármester köszöntötte a kormány és a város nevében. Visszaemlékezett, hogy először egy családi ünnepségen találkozott Laci bácsival, akinek már akkor is csodálta a történetét és az életét. Majd a következő években gyakran futottak össze a városban, amikor épp kerékpározott vagy Margittal kéz a kézben sétáltak. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában