Hídépítők

2020.11.14. 19:55

Videóval üzent Wales Kunágotának

Videóüzenetben küldték el jókívánságaikat a walesiek a Békés megyei településnek és a magyaroknak, válaszul arra a kezdeményezésre, ami még tavaly év végén indult el a két ország közötti kapcsolatépítés jegyében.

Gál Csaba

Mint ahogy arról már korábban hírt adtunk, a kunágotai származású Silló Elizabeth operaénekesnő munkájának köszönhetően – aki egyébként a cardiffi Walesi-Magyar Koncert főszervezője is – a településen évek óta rendeznek walesi-magyar koncerteket. Erre figyelt fel Brunner Bálint, a Magyar Cymru nevű oldal alapítója, aki a Wales és Magyarország közötti sokrétű, különleges kapcsolat erősítésén munkálkodik.

Silló Erzsébet már többször adott koncertet Kunágotán

– A hír hallatán a walesi média azonnal beszámolt a Békés megyei falu különleges szokásáról, főként az akkor esedékes walesi-magyar adventi koncertről, amelyre walesi-, angol- és magyar-nyelvű karácsonyi énekekkel készültek a helyiek. Kunágota lakosai ugyanis még sosem jártak Walesben, de ennek ellenére lelkesen tanulták a kelta népdalokat – és a Magyar Cymru-n keresztül „Nadolig llawen”-t, azaz boldog karácsonyt is kívántak walesi barátaiknak – mondta el Brunner Bálint.

A BBC mellett a legnépszerűbb walesi hírlapok, így a Daily Post, a WalesOnline és a Nation.Cymru is beszámoltak Magyarország „legvelszibb falujáról”.

A rendezvénysorozat sikerét az is igazolta, hogy a karácsonyi koncert után Mezőkovácsháza, Battonya és a lőkösházi Bréda-kastély is igényt tartott egy hasonló, walesi-magyar hangversenyre.

– Kunágota belopta magát a walesi olvasók szívébe, így több másik projektben is helyet kapott. Februárban, amikor egy brit vasúti pályaőr, David Smith, segítségével walesi nyelvre fordítottuk le Magyarország térképét, Debrecen (Llefyw), Székesfehérrvár (Caergwyngorsedd) és egyéb nagyvárosok mellett Kunágota is kapott egy új, kimondottan walesi stílusú településnevet. Smith a koránt sem egyszerű Llangadda-ym-Mhentregwman névvel illette a Békés megyei községet – a név jelentése „Szent Ágota temploma a kunok falujában” – közölte megkeresésünkre Brunner Bálint.

Pillanatkép a magyarok kisfilmjéből

– A Magyar Cymru-n keresztül nagyon sok érdekes történettel találkoztam – Walesben élő magyar családokról, walesi-magyar házaspárokról, budapesti walesi zene rajongókról, így született meg az ötlet, hogy a mindenki számára kellemetlen koronavírus helyzet közepette kedveskedjünk walesi barátainknak egy megható videóüzenettel, és invitáljuk őket arra, hogy üzenjenek ők is a magyaroknak – tette hozzá.

A magyarok kisfilmjében harmincan – köztük békéscsabaiak is – köszöntik Wales-t és üzennek egy-egy mondatban.

A videóban természetesen Magyarország „legvelszibb faluja” is helyet kapott. Kunágotát Tatár Vivien, valamint Krizsán Nikolett és Kovács Eszter képviseli a walesieknek szóló kisfilmben. Feltűnik a háttérben a kunágotai Szent Imre templom, valamint a lőkösházi Bréda-kastély egyik terme is.

Nagy meglepetésre, az Arany János „A walesi bárdok” című balladájából ismert Montgomery – walesi nevén Trefaldwyn – lakosai

válaszul egy megható kisfilmmel üzentek a magyaroknak.

A kisfilmben magyarul is megszólaltak, így invitáltak minden magyart a walesi kisvárosba és emlékeztek meg a költő munkásságáról.

A közeli Bréda-kastély termeiben szintén gyakran csendül fel walesi népzene, Silló Elizabeth-nek és Dorothy Singh-nek, a nyugat-walesi Kodály hegedűiskola vezetőjének köszönhetően. – A YouTube csatornánkon nemrég több ilyen felvételt is megtekinthettek a Magyar Cymru olvasói – köztük azt, hogyan hangzik a népszerű „Cwm Rhondda”, „Myfanwy” vagy a „Sosban Fach” című népdal egy gyönyörű Békés megyei kastélyban – mondta el Brunner Bálint.

Az 1200 lelket számláló Powys-megyei kisváros tanácsa azóta azt is jelezte a Magyar Cymru-nek, hogy szeretnének szorosabb kapcsolatot kiépíteni Kunágota és Montgomery – azaz a „legmagyarabb” walesi település – között.

A kunágotaiak pozitívan fogadták a hírt, így meglehet, hogy – a csaknem 2300 km-es távolság ellenére – hosszan tartó barátság van kialakulóban.

Építsünk hidakat!

Wales Nyugat-Európában található, egyike az Egyesült Királyságot alkotó négy tagországnak, amelyek közül Angliával határos. Fővárosa Cardiff. Ma Wales saját önkormányzattal rendelkezik, de a walesi lakosok brit állampolgárok. A walesiek egy népcsoport amelynek az anyanyelve a walesi nyelv. A walesi még mindig az uralkodó nyelv Wales egyes részein, de az első évszázadtól az angol vette át a helyét az ország legtöbb részében.

A Magyar Cymru egy walesi-magyar kulturális kezdeményezés, amely érdekes hírekkel, programokkal és történetekkel látja el a walesi és a magyar kultúrák kedvelőit, három nyelven. 2019-ben alakult azzal a céllal, hogy hidat építsen Wales és Magyarország kultúrái között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában