Hálószobatitkok

2020.11.25. 18:15

Újabb bemutatóra készül a csabai színház

Megkezdődtek a Családi ágy című vígjáték próbái a Jókai színházban. A belga szerző, Jan De Hartog tollából született darab egy házasság történetének hat epizódját mutatja be, középpontjában pedig a címadó bútordarab áll.

V. N.

20201125 Békéscsaba Olvasópróbát tartottak a Jókai Színházban Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

­Ez az ágy, a „minden titkok tudója”, a házastársi élet alfája és omegája, a kritikus események színhelye és elszenvedője – hangzott el a szerda délutáni olvasópróbán.

A házaspár életét meghatározó dramaturgiai pillanatokból nem hiányozhat a humor, illetve az önreflexió sem /Fotó: Bencsik Ádám/

A Fehér Tímea és Bartus Gyula által megformált két főszereplőt a valódi szerelem hozza össze és tartja egymás mellett. De ennek a szerelemnek is próbatételeket kell kiállnia. A kacagtató, megható jelenetek végigvisznek bennünket több évtized történésein, melyekben csak egy állandó, változatlan elem van: a nagy családi ágy a mama által hímzett párnával. Nászéjszaka és szülés, féltékenység és önvád, hűség és hűtlenség követik egymást a kapcsolatban, hogy aztán a végén mindig ott legyen kéznél a régi bútordarab, az igazi megoldás.

Seregi Zoltán, a színház igazgatója elmondta, régóta ismeri, szereti ezt a darabot, melyet az ő rendezésében is láthattak már a nézők a Thália Színházban. – A mostani vállalkozás azért is különleges, mert eddig a színészházaspár, Fehér Tímea és Bartus Gyula ugyan játszott közös előadásokon, de egy párt még sosem alakítottak a színpadon. Most pedig a párkapcsolat minden pillanatába betekintést engednek majd. A történet szerinti házaspár életének minden fontosabb állomását megismerhetik általuk a nézők – avatott be minket az igazgató.

A stúdiódarab rendezői székébe ezúttal Csurulya Csongor foglal helyet, aki szerint a próbák során könnyedséget jelenthet az, hogy a két színész a magánéletben is egy párt alkot. – Bár nem az ő életüket dolgozzuk fel, hanem a darabban megírt helyzeteket, de az élményanyag, amiből dolgozni fognak, az közös – fogalmazott a rendező.

Mint megtudtuk, Csurulya Csongor által színpadra vitt darab később játszódik majd, mint az eredeti történet. – Az eredeti mű a múlt század fordulóján, a békésnek induló 1900-as évek elején játszódik, viszont mivel ez egy történelmileg elég terhelt időszak volt, ezért úgy döntöttem, inkább a második világháború után indítjuk el a cselekményt. Így valóban a két szereplő életén maradhat a hangsúly, akiket a házasságuktól egészen a halálukig kísérhetünk – osztotta meg velünk a rendező.

Az őszinte pillanatokban bővelkedő darabot a tervek szerint január 15-től láthatja majd a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában