Röpképtelen madarak

2020.09.05. 06:59

Díjat érdemelt Vöröskéry Dóra tavaly kiadott novelláskötete

Debüt díjat vehetett át nemrég a Magyar Írószövetségtől Vöröskéry Dóra Röpképtelen madarak című, 2019-ben kiadott novelláskötetéért. A békéscsabai alkotó a tokaji írótáborban kapott elismeréssel, 25 évesen a Magyar Írószövetség tagjává is vált.

Nagy Szilvia

A szövetség által 2019-ben alapított díjjal fiatal, elsőkötetes alkotókat jutalmaznak vers, széppróza és tanulmány kategóriában. Vöröskéry Dóra elmondta, váratlanul érte az elismerés. Az írótáborba nem is tudott elmenni, mert éppen édesanyjával nyaralt, de a díjátadón és az azt követő beszélgetésen már a másik két díjazottal együtt örülhetett.

A fiatal alkotó elárulta, már általános iskolás korában is rengetegszer vette kezébe a tollat, ötleteiből akkoriban főként mesék születtek, amiket barátainak és szüleinek olvasott fel. Elmondta, sok biztatást kapott, de az írás mindig csupán hobbit, kikapcsolódást, egyfajta flow-élményt jelentett számára. Hozzátette, a mezőberényi gimnáziumi évek alatt kissé háttérbe szorult az alkotás, pályázatokat is csak akkor keresett, amikor unatkozott. Aztán 18 évesen a Skarlátház című alkotásával megnyert egy helyi novellaíró versenyt, ami fontos visszaigazolást jelentett. Vöröskéry Dóra elárulta, a tűzesetről szóló impresszió „legöregebb” novellaként be is került a nyertes kötetbe.

Debüt díjat vehetett át Vöröskéry Dóra /Fotó: Szilágyi Dézi/

Az alkotó egy évvel később ismét sikert aratott: egy japán szubkultúrával foglalkozó magazin irodalmi pályázatán érdemelte ki az első helyet Sellőpénz című novellájával, ami szintén a Röpképtelen madarak egyik alkotóeleme.

A fiatal nő számára a pályaválasztás nagy nehézséget jelentett. Sok minden érdekelte, de úgy érezte, az irodalom inkább a béke szigete számára, félt, ha a bölcsészkarra jelentkezik, a szerelem „muszájba” fordul. Végül Sopronra és a természetvédelmi mérnöki képzésre esett a választása, de fél év után érezte, ez a pálya nem neki való. Egy ideig még a hűség városában maradt, dolgozott és eldöntötte, valamilyen segítő tevékenységet céloz meg, így terelődött a szociális munka felé, most Szegeden tanul.

Kérdésemre, hogyan született meg a győztes novelláskötete, elárulta, 2017-ben jelentkezett az Előretolt Helyőrség Íróakadémiára, ahol fiatal tehetségeket karolnak fel. Kiválasztották, és immár négy éve együtt dolgozik a csapattal. Kiemelte, intenzív időszak jött el az életében, mentorok vezetésével csoportos műhelymunka kezdődött. Nagy-Koppány Zsolt szárnyai alá került, s az inspiráló közegben szépen sorjában születtek a novellák. Elmondta, mentora adta a novelláskötet ötletét is, az ő tanácsára sorba rendezte az írásait. Mint fogalmazott, miután a kézirat zöld utat kapott, megkezdődött a szerkesztői munka kissé keserédes folyamata. A szövegek kigyomlálása, majd a lektori és tördelői feladatok után az anyag végre nyomdába került.

Vöröskéry Dórától megtudtuk, leírhatatlan érzés volt kézbe venni a könyvet, amelyben számtalan atipikus novella kapott helyet. Kiemelte, minden korosztály talál benne magának valót, ahogy fogalmazott: viccesek, szomorúak, olykor mély mondanivalójúak, de mindenképpen érdekesek. Személyes kedvence a Mese című alkotás, amely egy egyperces Piroska és a farkas-átirat.

Mozgás közben gyűjt ihletet

Vöröskéry Dóra 1995-ben született Békéscsabán. Mezőberényben érettségizett, élt Sopronban, Budapesten, jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen tanul. Szabadidejében görkorcsolyázik, mozgás közben tud ihletet gyűjteni. Gyakran éjjel ír, és ha egyszer sikerül elkapnia a fonalat, semmiképpen sem engedi el. Reményei szerint hamarosan egy újabb kötettel jelentkezik, de hogy regény lesz-e vagy újabb novelláskötet, még nem tudni, több alkotáson dolgozik egyszerre. Elárulta, vezetékneve írói álnév, az alkotó hajszínéből és dédnagymamája vezetéknevének egy részletéből lett összegyúrva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában