Kárpát-medencei Irodalmi Gála

2020.07.14. 15:23

A jövő híres írói érkezhetnek Gyulára

Kárpát-medencei Irodalmi Gálát rendeznek a Gyulai Várszínház idei évadának részeként pénteken este a Várszínpadon. Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia előadásán az országosan ismert író-oktatók, például Nagy Koppány Zsolt és Zalán Tibor mellett olyan fiatalokat láthatnak-hallhatnak az érdeklődők, akik talán a jövő leghíresebb magyar írói lesznek.

Papp Gábor

Orbán János Dénes: jó és érdekes irodalom fog elhangzani /Fotó: K. Z./

A főváros után Gyula az Előretolt Helyőrség Íróakadémia legfontosabb bázisa, itt tartjuk legrangosabb rendezvényünket, az éves szabadegyetemet, és gyakran veszünk részt közönségtalálkozókon, rendhagyó irodalomórákon – nyilatkozta hírportálunknak Orbán János Dénes, az est szerkesztő-műsorvezetője, József Attila-díjas és a Magyarország Babérkoszorúja díjjal elismert író-költő. Mint kiemelte, a Várszínházzal is együttműködnek, a teátrum igazgatója, Elek Tibor az íróakadémia kritikusi műhelyét is vezeti.

– Nagyon szeretjük ezt a pompás várost és kulturált közönségét – hangsúlyozta. Kérdésünkre Orbán János Dénes szólt arról is, hogy az Íróakadémia idén szeptemberben már az ötödik évfolyamot indítja.

Orbán János Dénes: jó és érdekes irodalom fog elhangzani /Fotó: K. Z./

– A magyar irodalom utánpótlásáról gondoskodunk: pályakezdő fiatalokat tanítunk verset, prózát, drámát, esszét és kritikát írni, segítjük őket szépírói kiteljesedésükben, tudással, menedzsmenttel, ösztöndíjjal, publikálási lehetőségekkel. Könyvkiadással is foglalkozunk – tette hozzá. – A gyümölcs elkezdett beérni: eddig kilenc debütkötetet publikáltunk, de az elkövetkező hónapokban 18 fog megjelenni, így bizony már egy új írónemzedékről beszélhetünk. Úgy látjuk, hogy egy évtized alatt – ebből négy és fél év telt már el – mintegy 60-70 új, professzionális írónk lesz az íróakadémiának köszönhetően. Egy ekkora csapat garantáltan biztosítja néhány évtizedig a minőségi magyar szépirodalmat, és remélhetőleg ők is kinevelik majd a maguk utódait.

A pénteki előadással kapcsolatban hangsúlyozta, jó és érdekes irodalom fog elhangzani: – Két évvel ezelőtt is hatalmas sikert arattunk a Várszínházban, azóta még sokat fejlődtünk. Az Íróakadémia célja, hogy tagjai – pályakezdők, haladók és profik – olyan irodalmat műveljenek, ami fajsúlyos, de közérthető és szórakoztató is. Az olvasónak írunk, nem a szakmának.

A részletekkel kapcsolatban megtudtuk, az országosan ismert író-oktatók, például Nagy Koppány Zsolt és Zalán Tibor mellett olyan fiatalokat láthatnak-hallhatnak, akik talán a jövő leghíresebb magyar írói lesznek. Mint például Bék Timur, aki az ünnepi Bárka-esten Békéscsaba polgármesterétől különdíjat vehetett át, vagy a békéscsabai származású Vöröskéry Dóra. Gál János és Pejin Lea pedig nemcsak izgalmas irodalmat művelnek, de kiváló muzsikusok is, amit ezen az estén is bizonyítani fognak. – Aki eljön, és megtapsolja a fellépőket, az célt ad ezeknek az ifjaknak, és hozzájárul ahhoz, hogy évtizedek múlva is legyen még magyar irodalom – fogalmazott Orbán János Dénes.

Színpompás keresztmetszet

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia 2016 óta népszerűsíti Kárpát-medence-szerte meghirdetett programját, folyamatosan bővülő tagsággal. Célja, hogy felfedezze az irodalmi tehetségeket határoktól függetlenül, és szakmai, valamint anyagi lehetőségeket nyújtson álmaik beteljesítéséhez.

A gyulai gálaesten egy színpompás keresztmetszetet kínálnak az Íróakadémia munkásságából: oktatók, mentorok és pályakezdők együtt lépnek színpadra, ezzel is jelezve, hogy csapatként, szinte családként működnek együtt ebben az irodalmi közösségben. Többszörösen díjazott szerzők, friss kötetes vagy éppen debütálni készülő fiatal tehetségek vidám, zenés és érzelmes, magas színvonalú produkcióját láthatják-hallhatják majd, és a szervezők szinte kizártnak tartják, hogy egy-egy költő vagy író ne lopná be magát a nézők szívébe hosszabb távra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában