Lázár Ervin Program

2020.02.21. 16:55

Folytatódtak a gyermekelőadások Békéscsabán

A Sárkány a szekrényben című zenés mesejátékot láthatták a diákok a Lázár Ervin Program részeként péntek délelőtt a Békéscsabai Jókai Színházban.

P. G.

Fotó: LP6DMK2

A kormányzat által életre hívott kezdeményezés legfőbb célja, hogy szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden általános iskolás diák tanévenként egyszer színházi élményhez jusson.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára elmondta, hazánkban a gyermekek több mint negyven százaléka jár rendszeresen színházba.

Fekete Péter és Seregi Zoltán a gyerekekkel is találkozott az előadás után /Fotó: Lehoczky Péter/

– Mindez egyrészt örömteli, másrészt viszont több tízezer diák él az országban, aki szociális vagy földrajzi helyzeténél fogva soha nem jut el bábszínházba, színházba – fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette: a kormányzat a Lázár Ervin Programmal éppen ezen szeretett volna változtatni olyan módon, hogy az úti költségeket is finanszírozzák a projekt keretében. Kiemelte, a gyerekek a lehetőségek szerint a program kapcsán ellátogathatnak például egy-egy múzeumba, levéltárba, vagy például egy őshonos fajokat bemutató állatparkba is.

– A kezdeményezés ilyen módon a nemzeti identitás fejlesztésére szintén alkalmas – ecsetelte. – Emellett miután a diákok nyolc év alatt legalább nyolcszor eljutnak színházba, jó eséllyel később is nyitottak lesznek az előadások iránt.

Az államtitkár elmondta, a program különlegessége a teljesség; hogy minden tanuló számára biztosítja a lehetőséget.

Külön szólt a kísérő pedagógusok szerepéről, akik nagyon sokat tesznek azért, hogy a lehető legjobbra használják a teátrumi látogatásokat, és a diákok érdeklődési körének, illetve az oktatási anyagnak megfelelő részeket beillesszék a foglalkozásokba. A csillogó gyermekszemek pedig azt mutatják, hogy termékeny talajra hull a kezdeményezés.

Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgatója hangsúlyozta, fantasztikus kezdeményezésnek tartja a projektet. A Lázár Ervin Program pilot szakaszában 1660 diák látogatott el a teátrumba, míg már a konkrét programban több mint 7300 harmadikos és ötödikes tanuló és 738 pedagógus kereste, keresi fel a színházat – a megye mellett a szentesi, mezőtúri és kunszentmártoni járásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!