fölszállott a páva

2019.12.06. 11:14

Békés megyét képviseli ifj. Mahovics Tamás

Hamisítatlan Békés megyei pásztortánccal készül a Fölszállott a páva gyermekévadának péntek esti elődöntőjére ifj. Mahovics Tamás.

P. G.

A műsor produkcióiról most már nemcsak a zsűri, hanem a közönség is dönt. Tomi kódja a „07” lesz. A békési fiatalember, a Belencéres Néptáncegyüttes szólistája az idei évadban már harmadik alkalommal lép színpadra a Duna tv népzenei tehetségkutató műsorában.

– Szeretném az egész megyét képviselni, ezért is fogok Békés megyei pásztortánccal a zsűri és a közönség elé állni pénteken – árulta el lapunknak a tizenegy éves néptáncos tehetség. – Érdekesség, hogy a Dévaványához kötődő táncot édesapám, Mahovics Tamás is kutatta, ami különleges pluszt jelent számomra, ahogy az is, hogy családunk ősei között pásztorok is voltak.

Ifj. Mahovics Tamásnak sokan szurkolnak a megyében

A produkció részeként dévaványai dallamok is fel fognak csendülni a legendás Kádár Ferenc tárogató játékának felvételein keresztül. Utóbbi személyiség volt az, aki 1958-ban az elsők között kapta meg a Népművészet Mestere címet. Még különlegesebbé teszi majd ifj. Mahovics Tamás előadását, hogy autentikus sárréti pásztorviseletében lép fel.

Az öltözéknek alapvető és fontos része a pitykés lajbi, a bicskatartó, a juhászkalap és természetesen tánc közben a juhászkampó. A fiatalember, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola diákja heti három próbával készül a műsorra, s mint elárulta, ha sikerülne döntőbe jutnia, ott is Békés megyei táncokat mutatna be, az eleki román lungát adná elő a hagyományőrző táncosok által megőrzött értékek alapján.

A szavazatokat pénteken az élő adás alatt, 19.30 és 21.45 között lehet leadni.

Kapcsolódó tartalmak:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában