Orosháza

2019.11.16. 12:51

Foltvarrók osztják meg egymással tudásukat

A foltvarrók találkozója zajlik Orosházán, a Petőfi művelődési központban. Békés megye és a térség, sőt, az ország távolabbi pontjáról is érkeztek olyan lányok, asszonyok, akiknek a kezei alól a foltokból művészi alkotások kerülnek ki. Az idei kiállításukon is meglepik újdonságokkal az érdeklődőket.

Cs. I.

Nem érkeztek üres kézzel a foltvarrók: tű, cérna, olló, sőt, vonalzó, körző és egyéb célszerszám is ott sorakozik asztalaikon. A szakmai tanácsok, a közös ötletelések napja ez.

Orosházán több mint húsz éve működik foltvarró csoport, a tagok rendszeresen találkoznak, foglalkozásaikon tanulnak egymástól és összedolgoznak. Erre is volt példa az eltelt egy év alatt, a végeredmény pedig látható a kiállításukon: egy hatalmas takaró.

A szerző felvételei

Az Orosházi Foltvarró Egyesület vezetője, Végváriné Rehák Gizella elmondta, a közös alkotás jó példája ez a szép darab, amit jótékony célra szeretnének majd felajánlani.

S miközben a vidéki vendégek (Gyuláról, Békéscsabáról, Kondorosról, Hódmezővásárhelyről, Nagyszénásról, Mezőkovácsházáról, Szegedről, Mezőtúrról, Zentáról, Kunhegyesről, Kisújszállásról, Gyomaendrődről, Békésről, Makóról) folyamatosan érkeztek a rendezvényre, ők is rácsodálkoztak a vendéglátók új munkadarabjaira.

Dr. Kalydy Antónia (a kórház gyermekorvosa) kézműves sikerei ismertek a foltvarrók körében. Hazai és nemzetközileg meghirdetett pályázatokon díjazott munkáival vívja ki az elismerést. Kékfestő alkotása is látható, ami méltán aratott nagy sikert az országos foltvarró fesztiválon is.

Van egy másik különlegesség kiállítva: a körtefa motívum, amit az orosháziak a főtéren varrva, bevonva civileket, a közösségépítés jegyében készítettek el. Ennek a faliképnek is ismert a sorsa: a gyopárosi, megépülő rendezvényközpontban kap helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában