Békés megye

2019.11.01. 06:55

Be kellett látniuk a könyvtáraknak, ma már másként kell működniük

Az olvasás sokak számára kikapcsolódás és személyiségformálás is egyben. Ugyanakkor ezen szokásunk azonban mára szinte teljesen megváltozott, hiszen a regényektől eltávolodva egyre inkább választjuk a rövidebb szövegeket, vagy csupán az információszerzést – tudtuk meg a Békés megyei könyvtárakat szondázó körképünkből.

Hírlap-összeállítás

Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, ők is érzékelik, hogy megváltoztak az olvasói igények és szokások. Meggyőződése viszont az, hogy az emberek csak máshogyan olvasnak, de nem kevesebbet, vagy kevesebben.

– Amíg korábban az olvasó ember regényt, versesköteteket forgatott, ma ebből tapasztalunk egyre kevesebbet. Vannak még persze olyan korosztályok, akik szépirodalmat vesznek a kezükbe, de ez az idősebbekre jellemző. Mindez annak köszönhető, hogy az elektronikus eszközök szinte mindenki kezében ott vannak, és az információszerzés, a tájékozódás ezeken keresztül történik meg, ami nem sorolható be a klasszikus értelemben vett olvasás fogalmába. Az aktív korúak inkább választják a rövidebb szövegeket, esszéket, novellákat. Programjaink alkalmával azonban legnagyobb örömünkre azt látjuk, hogy a fiatal anyukák egyre gyakrabban viszik el gyermekeiket könyvtárba.

A könyvtárakban ma már nem csak olvasást népszerűsítő programokat találunk /Fotó: BMK/

Elmondta, a fentiek azt mutatják, hogy nem csupán másként, hanem más céllal is olvasunk manapság. Intézményük éppen ezért olyan programok szervezésére törekszik, melyekbe bele tudják csempészni a jelen kor technikáját, majd azon keresztül terelnek az olvasás, a szépirodalom felé. Ezért is alakították ki Digilaborjukat, illetve lettek partnerei az úttörő elképzeléseket felvonultató Kollabornak.

Általuk ugyanis meg tudják mutatni, hogy nem önmagáért való a robot, a jegyzetfüzetgyártás, vagy a 3D nyomtató, hiszen készítésük, alkalmazásuk közben a foglalkozások keretében például egy kötelező olvasmány történetét is megismerhetik a jelenlévők. Marad tehát a korábbi cél, miszerint felhívják a figyelmet az olvasás szépségére és hasznosságára, csupán be kellett látniuk, hogy ma ezt már más módon érhetik el.

Ibrányi Márta, a bucsai könyvtár vezetője elmondta, anyagi forrásaik szűkösek, ezért az ötletességet próbálják megragadni, és így becsalogatni az olvasókat, könyvtárhasználókat. Jellemzően társas- és kártyajátékokat szerveznek, de van könyvtármozi, teázással, nassolással egybekötve. Ezeket mind a kisebbek, mind a nagyobbak szívesen veszik. A könyvtár a közösségi médiát is használja, például megszavaztatja, hogy milyen könyveket szeretnének az érdeklődők.

A tapasztalatok szerint elsősorban felnőttek látogatják az intézményt, a nyitvatartás ugyanis szinte megegyezik a tanítási, illetve napközis idővel. Ennek ellenére vannak iskoláskorú gyermekek, akik hetente több könyvet is kikölcsönöznek. Van két számítógépük, ezekkel szívesen játszanak a fiatalok. A gyerekek alkalmanként fél órát használják a komputereket, a köztes időkben pedig különféle játékokat, elfoglaltságokat biztosít számukra a könyvtár. Megjegyezte, ezzel már több fiatalt is sikerült aktív olvasóvá tenniük. Észrevételei szerint így évről évre egyre többen és többször látogatják az intézményt a könyvtárhasználók.

Kétezer embert szolgálnak ki

– A Köröstarcsán működő önálló nyilvános könyvtárunknak több mint kétezer ember elvárásainak kell megfelelnie – mondta hírportálunknak Lakatosné Kurucsó Anikó könyvtárvezető. Hozzátette, a bibliotéka szolgáltatásai megfelelnek a követelményeknek, de ezeket tovább kell népszerűsítenünk. A szolgáltatások között egyre többen veszik igénybe a könyvtárközi kölcsönzést is. További feladatnak nevezte az olvasás- és könyvtárhasználat bemutatását a gyermekek és a fiatalok körében.

– További utakat kell keresni a lakosság megváltozott igényeihez, mivel egyre nehezebb becsalogatni a használókat – ecsetelte. – Próbálunk gyerekcsoportokat hívni egy-egy kisebb rendezvényre, hogy megismerjék, kipróbálják a könyvtár adta lehetőségeket. Az olvasói internetes munkaállomások száma 10, mely megfelelő csoportok fogadására és az önállóan érkező látogatók számára is. 500 körüli a regisztrált könyvtárhasználók száma. Az állomány nagysága közel 16 ezer dokumentumot jelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!