Galériával, videóval

2019.10.10. 17:14

Kolbászkirálynőt ünnepelhet a csabai fesztivál

A 23. Csabai Kolbászfesztivál felvezető programja volt csütörtökön a megyeszékhelyi Rendezvénypajtában a szárazkolbászok bírálata. A 40 tagú zsűri két fordulóban, csak sorszámok alapján választotta ki a csabai és a nemzetközi kategóriában is a jók közül a legjobb versenydarabokat. Kolbászkirálynőt ünnepelhet a fesztivál, ugyanis Juhászné Varga Borbála győzött.

Ny. L.

Fotó: LP6DMK2

Több mint száz kolbászt pontozott csütörtökön a zsűri a szárazkolbászversenyen. A külső megjelenésre (szín, forma), a metszéslapra, a termék állományára 10-10, az ízre 20 pontot adhattak. Először négy csoportban bírált a hentesekből, szakácsokból, gasztronómusokból és közéleti emberekből álló zsűri. Minden tízes csoport 6-6 terméket juttathatott a döntőbe, és a 24 kolbászt már mindenki pontozta.

A győztes a békéscsabai Juhászné Varga Borbála lett, a második és harmadik helyen az egyaránt mezőberényi Kovács Árpád és Balázs Tamás végzett. A nemzetközi versenyt Jaroslav Zaborysky nyerte, megelőzve a szintén szlovákiai Jasna Opauskát és a gyergyószentmiklósi Benedek Róbertet. A díjakat a kolbászfesztivál nyitónapján, október 24-én adják át.

A zsűriben helyet foglaló Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, gasztronómiai, turisztikai vonzereje is van a csabai kolbásznak, amit ő is minden évben készít a barátaival. Emellett egyre több kistermelő megélhetését biztosítja a kolbász-előállítás.

Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere kiemelte, a paraszti világ művészete volt a szárazkolbászkészítés. És ezt a hagyományt ma is őrzik, ápolják és továbbadják. Juhászné Varga Borbála megkeresésünkre elmondta, férjével közösen készítik a kolbászt, de ezt a ,,sorozatot” – amiből már csak a versenydarab maradt meg – ő fűszerezte, egy kicsit csípősebbre a szokásosnál.

Alapos munkát végzett a zsűri

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, egyben a zsűri elnöke hangsúlyozta, szinte laborként funkcionált a Rendezvénypajta, annyira alaposan vizsgáltak meg minden kolbászt. Először egészben, ahogy a boltokban, piacokon látják a vásárlók. Megvágása után nyílt meg a termék, látszott a hús és a szalonna aránya, a fűszerek összedolgozottsága. A kóstolásnál számított a termék karakteres íze, ugyanakkor a jó csabai kolbásznak ,,kerek” az ízvilága, tehát egyik fűszer sincs túlsúlyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában