Cantores Minores

2018.05.17. 20:20

Finn fiúkórus lépett fel a csabai evangélikus kistemplomban

Idén a megyeszékhely az egyházzene központja. Csütörtökön kezdődött a Con Spirito (azaz lélekkel) Egyházzenei Fesztivál. Ennek az országos rendezvénynek a központja az evangélikus vallás jegyében idén Békéscsaba lett, s ezen keretek között számos hangversenyt, kiállítást és előadást rendeznek a városban.

Busi Ottó

Csütörtökön este a Cantores Minores a Helsinki Evangélikus Püspökség Fiúkórusa a Budapesti Vonósokkal lépett színpadra az Evangélikus Kistemplomban.

A Cantores Minores Zeneintézetében a fiúk hétéves kortól kezdődően tanulnak zeneelméletet, énekes és hangszeres zenét. Összességében több mint ötszáz 4 és 25 év közötti, különböző zenei fokozatú tag alkotja a kórust.

Az elmúlt 65 év alatt több mint 3 ezer fiú, illetve fiatalember énekelt a Cantores Minores kórusban, mely számos professzionális zenészt adott a világnak. A kórus repertoárja elsősorban finn és európai, a 12. és a 21. századig terjedő szakrális zenei, illetve népzenei művekből áll. Az évente bemutatásra kerülő J. S. Bach művek jelentik a különböző énekes generációk képzésének alapját.

Békéscsabán, a zenekar közel félezer érdeklődő előtt lépett fel és adott elő Bach-tól és a finn Mantyjarvi-tól zene- és kórusműveket. Ez utóbbi az 1994-ben elsüllyedt Estonia tengerjáró tragédiájakor elhunyt több mint nyolcszáz embernek állít emléket. A kórusmű mellőzi a

hangszereket és számos, a katasztrófához társítható hangot utánoz.

A fesztivál következő eseménye pénteken este héttől lesz a kistemplomban, ekkor Várdai István és Fejérvári Zoltán ad J. S. Bach-tól többféle hangversenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában