előadás

2018.03.25. 19:37

Három napon át dolgoztak a csapatok a Bábos Drámaíró Versenyen

Vasárnap délután befejeződött az V. Bábos Drámaíró Verseny. A három előadás elkészítésén három napon át dolgoztak írók, rendezők, színészek, a verseny zenekara és a bábszínház további tagjai. Az elkészült darabokat bemutatták a közönségnek és a zsűrinek.

Vásári Erzsébet

Fotó: Lehoczky Péter

Vasárnap délután láthatta a közönség a Békéscsabai Napsugár Bábszínház által meghirdetett V. Bábos Drámaíró Verseny elkészült darabjait a Jókai Színház Sík Ferenc Kamaratermében. Az előadásokat értékelte a zsűri is, akik már korábban megkapták a megírt egyfelvonásos műveket.

A közönséget, a zsűri tagjait és a csapatokat Varga Tamás, a drámaíró verseny bloggere köszöntötte, majd konferálta fel a három versenyző darabot a jelenlévőknek. Az első a Szabó Borbála által írt Mit vegyek fel? című egyfelvonásos volt, Somogyi Tamás rendezésében. A második Berg Judit Őrangyalok című drámája, melyet Lázár Helga rendezett. A harmadik pedig Tasnádi-Sáhy Péter VIVIKEKE című darabja, Rumi László rendezésében.

Fotó: Lehoczky Péter

Szabó Borbála drámaíró, író elmondta, csütörtök este kapták meg a témát, melyre péntek reggelre kellett megírniuk a darabot. Elmondása szerint nála ritkán fordul elő, hogy ha felkérik írjon egy megadott témában, arra azonnal ötlete legyen. Most azonban rögtön két gondolata is támadt a darabbal kapcsolatban, melyeket összekombinálva írta meg a Mit vegyek fel? című művét. A rövid idő alatt elkészített drámájával és az abból alkotott színpadi művel egyaránt elégedett volt. Bár Somogyi Tamás rendezővel ekkor találkozott először, elmondása szerint mégis remekül tudtak együtt dolgozni, olykor befejezték egymás gondolatait a darab készítése közben.

Berg Judit József Attila-díjas író elmondta, izgalmas volt számára az, hogy végignézhette, ahogyan az általa megálmodott darab színpadra kerül. Örömmel kísérte végig a folyamatot, ahogy egy színész bábossá válik. A téma kihúzása után órákig tartott, amíg összeállt a fejében a mű, egész éjjel dolgozott, hogy elkészülhessen. A versenyt egy játéknak fogja fel, melynek végén három kiváló színdarab készülhetett el.

Tasnádi-Sáhy Péter, a VIVIKEKE írója elmondta, remek kezdeményezésnek tartja a bábos drámaíró versenyt, melynek ókorba visszanyúló hagyománya van. Megírt darabját Rumi László vitte színre, akivel régóta ismerik egymást. A személyes szimpátia szerinte megalapozta, hogy jól tudtak együtt dolgozni. Ő maga rendezőként végzett Marosvásárhelyen, de igyekezett az író szerepében maradni, így az első olvasópróba után magára hagyta a próbafolyamatot. Az elkészült darabot a közönséggel együtt látta először.

Fotó: Lehoczky Péter

Lenkefi Zoltán, a Napsugár Bábszínház igazgatója elmondta, a drámaírót elsősorban nem igazgatóként, hanem a verseny zenekarának tagjaként kísérte végig. A csapatokat nézve azonban látta, hogy mindenki hatalmas energiát fektetett a munkába, segítették egymást, összefogtak azok is, akik még nem dolgoztak együtt, ami a végeredményen meg is látszódott. Emiatt a versenyt egyfajta tanulásnak is nevezte.

Jászay Tamás, kritikus, a zsűri tagja elmondta, először az írott művet értékelték, függetlenül attól, hogy abból milyen előadás készült. A színpadi darabokban azt figyelték, hogy a tükröződik-e benne a bábos gondolkodás, valamint hogy valóban gyerekeknek szóltak-e a darabok.

Fotó: Lehoczky Péter

A verseny eredménye

A legjobb drámaírónak Szabó Borbálát, a legjobb rendezőnek pedig Rumi Lászlót választották meg. A legjobb színész címet Kosznovszky Márton érdemelte ki, a legjobb színésznő Szőts Orsolya lett. A legizgalmasabb karaktert Szucher Ágnes formálta meg. A legjobb előadás a Berg Judit által írt Őrangyalok című darab lett, melyet Lázár Helga rendezett. A közönségdíjat Szabó Borbála Mit vegyek fel? című drámája kapta, ami Somogyi Tamás rendezésében került színpadra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában