Kaland

2024.07.03. 19:45

Expedíció indult a Kazán-szorosba – videóval

Békés vármegyei vízi expedíció indult kedden Békés, illetve Köröstarcsa kikötőjéből a festői szépségű Kazán-szorosba. A héttagú csapat három hajóval mintegy 1400 kilométert tesz meg a következő időszakban. Az expedíció már sokadig izgalmas kihívásnak vágott neki.

Papp Gábor

Gyurkó Dániel, a túra vezetője elmondta, a szokásokkal ellentétben a mostani expedícióról nem készítenek filmet.

expedíció, hajó, túra
Három hajóban összesen heten vágtak neki az expedíciónak

– Már jártunk ezen a részen, és akkor készült film is. A csapat ugyanakkor úgy döntött, hogy ismét elmegyünk azokra a területekre, ahol korábban már jártunk, hogy megnézzük, mi változott, mi alakult át az elmúlt években – nyilatkozta lapunknak Gyurkó Dániel. Tavaly ennek az elképzelésnek a jegyében a Tiszán hajóztak, jövőre pedig várhatóan vagy Németországból vagy svájci Boden-tótól hajóznak majd vissza Békés vármegyébe.

Az expedíció 1400 kilométert tesz meg

A csapat egyébként kedden indult az 1400 kilométeres túrára, aznap Csongrádig haladtak, szerdán pedig Szegedig folytatták vízi útjukat. Három hajóban összesen heten, Gyurkó Dániel, Knyihár Mihály és felesége, Ági, Major Gyula és ifj. Major Gyula, Szilágyi Ferenc és Medgyesi Ádám vágott neki a kihívásnak. A csapat szeretné minél előbb elérni a Kazán-szorost. Gyurkó Dániel elmondta, a víz kiválóan alkalmas hajózásra. A csapat várhatóan július 20-án ér majd vissza Köröstarcsára.

Különleges helyre hajóznak

Az internetes források szerint a Kazán-szoros egy több szakaszból álló, 134 kilométer hosszú szoros, vagy szurdokvölgy része, mely az ókortól, azaz a nagy népmozgások és a folyami hajózás megindulásától kezdve természetes határként működött a Kárpát-medence és a Balkán-félsziget területei között.

A régi időkben az Al-Duna e kritikus szakaszát rendkívüli vízjárási viszonyok jellemezték, mivel a mederben számtalan szikla és zátony akadályozta a haladást. A folyó különböző vízállásainál eltérő, kanyargós utakon hajózhattak csak a bátor kereskedők, minduntalan kockára téve életüket és értékeiket. Innen ered a „Kazán” elnevezés is, mivel úgy gondolták, hogy a víz mélyén lévő hatalmas, forró üstök miatt fortyog állandóan a víz.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában