Békéscsaba

2024.06.20. 06:50

Eldöntötték, meg is nyerték a pénzügyi vetélkedőt az Andrássy tanulói

Első helyezést ért el a pénzügyi tudatosság erősítését célzó, K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium csapata. Érdekesség, hogy a Baksay Janka, Kiss Kornél Gábor, Nagy László, Nagy Levente Noel és Zsurzsucz Dávid Zsolt alkotta, Golovics Éva Andrea által felkészített gárda tavaly ugyanezen a versenyen másodikként végzett. A fiatalok akkor elhatározták, hogy jövőre, azaz idén megnyerik.

Licska Balázs

Tavaly másodikként zárt az akkor TizediCa$h névre keresztelt csapat a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn. Azóta eltelt egy év, és a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium egylete – változatlan összetétellel – immár TizenegyediCa$h néven szállt ringbe. A tizenegyedik évfolyamos diákok felkészítő pedagógusa, Golovics Éva Andrea elmondta, hogy a 9-11. évfolyamosok korosztályában több mint 1200 gárda nevezett a pénzügyi vetélkedőre.

pénzügyi
Golovics Éva Andrea készítette fel a Baksay Janka, Nagy László, Nagy Levente Noel, Kiss Kornél Gábor és Zsurzsucz Dávid Zsolt alkotta andrássys csapatot a pénzügyi vetélkedőre. 
Fotó: Licska Balázs

Online fordulókban hangoltak a döntőre

A csapat tagjai – Baksay Janka, Kiss Kornél Gábor, Nagy László, Nagy Levente Noel és Zsurzsucz Dávid Zsolt – elmondták, hogy a finálét két forduló előzte meg, mindkettőt online lehetett és kellett megoldani. Az első körben szinte bármikor megoldhatták a feladatokat, amelyek között volt teszt, számítás, de pénzügyi fogalmak kapcsán ugyancsak kérdezték őket. A második fordulóban viszont csak 90 perc állt a rendelkezésükre, ekkor is hasonló jellegű feladatokat kaptak.

Sokféle feladatot kaptak a pénzügyi vetélkedőn

Összességében a régió legjobb csapatának bizonyultak, így bekerültek a budapesti, immár élőben zajló nyolcas döntőbe, ahol hét másik gárdával szálltak ringbe – öt feladat során.

Volt, hogy kvízszerűen adtak számot pénzügyi fogalmakkal kapcsolatos tudásukról; volt, hogy pénzügyekhez kapcsolódó filmrészleteket kaptak, és azok alapján válaszoltak a felvetésekre. A Tabu játékra hajazó módon beszéltek, írtak körbe egy pénzügyi fogalmat; majd egy szituációs feladatban is helyt álltak, nem is akárhogyan, hiszen a maximálisan elérhető pontot kapták rá. Természetesen számításos feladattal ugyancsak találkoztak: egy családi költségvetést vettek szemügyre, benne a bevételekkel és a kiadásokkal. A végén pedig, ha sikeresen válaszoltak négy kérdésre, akkor kinyílt az a széf, amely az egész finálé alatt, titokzatos módon ott volt mellettük.

Tavaly eldöntötték, hogy most megnyerik

A fiatalok tavaly ugyanezen a versenyen a második helyen végeztek – akkor eldöntötték, hogy jövőre, azaz most megnyerik –, és közülük többen általános iskolás koruk óta jártak hasonló versenyekre, tehát a korábbi években komoly tapasztalatot szereztek. Nem véletlen: mosolyogva mondták, hogy a felkészülésre most nem fordítottak most túl sok időt és energiát, igaz, a döntő előtt az egyik pénzintézet szakembere tartott nekik egy érdekes felvillantó előadást. Úgy vélik egyébként, hogy ez a pénzügyi vetélkedő elsősorban a hétköznapi jártasságról szólt, valamint a gyorsaságról és a kreativitásról, tehát nem a számítások adták benne a legfőbb kihívást.

Nyitottak és tájékozottak a diákok

A diákok felkészítő pedagógusa, Golovics Éva Andrea elmondta: a fiatalok tavaly és most is főleg a meglévő tapasztalataikból, tudásukból dolgoztak a versenyen, ezért inkább csak terelgetni kellett őket, biztosítani számukra a nyugodt hátteret, a szükséges feltételeket. Dicsérte a reál tagozatos tanulókat, hogy nyitottak, hogy a hétköznapi életben is tájékozottak, akik nem csak ilyen viadalokon vesznek részt: járnak matematika-, fizika-, történelem- és földrajzversenyekre is. Kiemelte azt is, hogy olyan középiskolásokat szintén megelőztek a vetélkedőn, akik közgazdasági technikumokba járnak, tehát napi szinten foglalkoznak ezekkel a témákkal.

Mérnöki pályára készülnek

A fiatalok egyébként nem pénzügyi, hanem mérnöki pályára készülnek. Baksay Janka, Nagy László és Nagy Levente Noel is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulna tovább, építőmérnöki, mechatronikai mérnöki, járműmérnöki szakban gondolkodnak. Kiss Kornél Gábor és Zsurzsucz Dávid Zsolt pedig arról beszéltek, hogy közforgalmi pilóták szeretnének lenni, ezt pedig vélhetően ők is valamilyen mérnöki diplomával alapoznák meg.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában