Körös-Maros Nemzeti Park

2024.06.18. 15:59

Körösvölgyi Állatpark: kiállítással is ünnepelték a tízéves jubileumot

Tízéves lett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnépszerűbb bemutatóhelye, a Körösvölgyi Állatpark, amely a Dél-Tiszántúlon egykor és ma honos állatfajokat mutat be, ezt ünnepelték kedden Szarvason. A Körösvölgyi Állatpark jubileumi rendezvényén a Csáky család emléke előtt is tisztelegtek: egy kiállítást nyitottak, amelyen megtekinthető egy hatalmas, kézjegyeket és aláírásokat tartalmazó hímzett terítő, valamint gróf Csáky Albin mellszobra.

Licska Balázs

A szarvasi Anna-liget több mint két évtizede a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt bemutatóhelye, és jelentős mérföldkövet jelentett, hogy tíz éve megnyílt a Körösvölgyi Állatpark, amely immár Békés vármegye legnépszerűbb bemutatóhelyei közé tartozik – ismertették a rendezvényen.

körösvölgyi állatpark
A Körösvölgyi Állatpark jubileumi ünnepségén beszédet mondott dr. Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára. Fotó: Licska Balázs

Megszerettetik a természetet

Babák Mihály, Szarvas polgármestere azt mondta: a világ gyönyörű, az értékeket pedig meg kell lelni benne. Fontosnak mondta, hogy megszerettessék a gyermekekkel a természetet, ami szerinte egyszerűbb az állatok, mint a fák révén. Kiemelte: a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei – az Agrárminisztériummal karöltve – hozzáértő módon értéket mentenek.

Őshonos fajokat mutat be a Körösvölgyi Állatpark 

Az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára, dr. Rácz András elmondta: a Körös-Maros Nemzeti Park a hetedik nemzeti parkként 52 ezer hektáron jött létre. A Körösvölgyi Állatpark az egyetlen olyan állatkert itthon, ahol egykor és ma honos fajokat mutatnak be. Tíz éve 26 faj egyedeivel nyílt meg a létesítmény, amelyhez 1450 méter sétány tartozott, és hiánypótló szerepét, sikerét jelzi: az első évben is 13 ezer, immár pedig összesen 400 ezer látogatót fogadott.

Dr. Rácz András, dr. Tirják László, Majerné Haviár Éva és Babák Mihály. Fotó: Licska Balázs

Az átadását követően összesen mintegy 1 milliárd forintot fordítottak a Körösvölgyi Állatparkra, a környezetére, amelynek hála immár Békés vármegye legnépszerűbb bemutatóhelyei közé tartozik. Például 2015-ben további 700 méter sétányt alakítottak ki, 25 fajjal bővült a bemutatott állatok sora. De adtak át játszóteret, vízi tanösvényt; építettek újabb sétányokat, parkolót és díszes főbejáratot; érkeztek jávorszarvasok, fakó keselyűk és uráli baglyok, farkasok; állatsimogatót létesítettek.

Felújították a Csáky-kastélyt, rehabilitálták az Anna-ligetet

A Csáky-kastély és a hozzá tartozó park 1994-ben került a nemzeti parkhoz, majd további területeket vásárolt, így egyesülhetett az egykori, eredetileg 28 hektáros Csáky-Bolza birtoktömb. Az igazgatóság a kezdetektől kiemelt figyelmet fordít a Csáky-kastély és az Anna-liget megóvására, előbbit felújították, utóbbit rehabilitálták, és előbbi az igazgatóság székházának, utóbbi pedig a Körösvölgyi Állatparknak ad otthont – hangzott el a rendezvényen.

A Csáky-kastély és a család története

Bolza Anna 1866-ban kötött házasságot gróf Csáky Albinnal – ismertette dr. Molitorisz Pál helytörténész, majd hozzáfűzte, hogy gróf Csáky Albin nagyformátumú politikus volt, reformok fűződnek a nevéhez, a szarvasiak két ciklusban választották meg országgyűlési képviselőnek, a főrendiház elnöki tisztségét két ízben is betöltötte. A házaspár régi vágya volt, hogy a kerti lak helyére egy nyaralót építsenek, ez lett az 1908-ban épült Csáky-kastély.

A házaspár úgy rendelkezett, hogy Ilona lányuké legyen a Csáky-kastély, aki 1904-ben kötött házasságot báró Benz Ottóval és 1919-ben örökölte meg a rezidenciát. A létrejövő Csehszlovákiából pont kiutasították őket, vasúton érkeztek meg Szarvasra. Rengeteg vendéget fogadtak, akik névjegyüket elhelyezték egy hatalmas terítőn, ezt kezdte el hímezni Benz Ottóné gróf Csáky Ilona. Éva lányuk 1937-ben kötött házasságot dr. Haviár Lajossal, és 1939-ben kapta meg a kastélyt, a hozzá tartozó területet. A családnak az államosítás miatt 1949-ben kellett elhagynia a rezidenciát.

A közjó szolgálatában áll a Csáky-kastély

Az eseményen dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a Körösvölgyi Állatpark tízéves jubileuma kapcsán köszönetet mondott a munkatársainak, külön kiemelte Körömi Krisztinát és Czifrák Gábort. Emellett köszöntötte a Csáky leszármazottakat is, akik megjelentek a rendezvényen. Visszaemlékezett 1999-re és 2000-re, amikor ellátogatott a Csáky-kastélyba Csáky György és a három Haviár-lány, és nem volt bennük keserűség, hanem örültek annak, hogy rendben van, hogy a közjó szolgálatába állították a rezidenciát.

Ilona grófnő aláíratta, majd kihímezte a hatalmas terítőt

Ünnepélyesen megnyitották azt a kiállítást, amelyen megtekinthető – Majerné Haviár Éva közbenjárásának hála – gróf Csáky Albin mellszobra, illetve a gróf Csáky Ilona által hímzett terítő.

A Csáky leszármazottak is megnézték az Ilona grófnő által készített hatalmas terítőt. Fotó: Licska Balázs

A két négyzetméteres, 1920 és 1934 között készült terítő különlegessége, hogy a Csáky-kastélyba annak idején ellátogató vendégek – köztük jeles történelmi személyiségek, például Apor Vilmos vértanú püspök – kézjegyei, aláírásai figyelhetők meg rajta, ezeket Ilona saját maga kezdte el kihímezni: összesen több százról van szó, 230-at sikerült eddig beazonosítani. Generációkat köt össze a terítő, ugyanis gyermekek és idősek is voltak az aláírók között – ismertette Körömi Krisztina látogatóközpont-vezető.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában