Fotográfus

2024.06.22. 20:22

A kis Krausz újra az orosháziak között

Ikonikus alakja volt Orosházának Krausz Imre fotográfus, a kicsi ember. 2015 óta nincs közöttünk. Ám alakját megidézte a Nagy Gyula Területi Múzeum szombaton. A múzeumok éjszakáján sokan megnézték azt a kiállítási anyagot, amit a hagyatékából származó eszközök, fotók alkotnak. Izgalmas időutazás...

Csete Ilona

Krausz Imre személyes tárgyai közül igen sok látható a múzeumban, kialakítottak egy szelfi sarkot is. A naplójának egy részlete kinagyítva olvasható és képei közül is sok emlékeztet alakjára.

A látogatók közül sokan emlékeztek alakjára. A szerző felvétele

Hajdan utazásait, világjárását a beérkezett képeslapokból összeállított vetítéssel mutatták meg a 2015 őszén elhunyt fotográfusnak.

Krausz Imre 1923. április 8-án született Orosházán. Már gyerekkorától érdekelte a fényképezés, így 1952-ben néhány társával az Orosházi Petőfi Kultúrházban megalakította a fotószakkört. Végig fényképezte a világot, 127 országban járt. Saját bevallása szerint az 1977-1980 közötti ausztráliai utazása volt számára a legemlékezetesebb.

A fényképész hagyatékából több tárgy is bekerült a múzeum gyűjteményébe, köztük egy Pajtás 6×6 box fényképezőgép, amely igen népszerű volt az 1960-as évek elején. A Krausz Imrétől származó tárgyakat és fotókat az Orosházi Ipartörténeti és Művészettörténeti Alapítvány és annak kuratóriumi elnöke, Jusztin Balázs ajándékozta a Nagy Gyula Területi Múzeumnak.

Lapunk munkatársa 2014 márciusában meglátogatta a 91 éves Imre bácsit a tótkomlósi evangélikus szeretetotthonban.
Krausz Imre 1994-ben akasztotta szögre fotós táskáját, amikor hazatért Izlandról. És a 2000-es évek elején költözött Tótkomlósra. Hajdan a nyolc olimpiát megjárt kicsi ember a nagy utazásaival vált népszerűvé. Az „átkosban” rengeteg TIT-előadást tartott, ismeretterjesztő, diavetítős kalandozásaira még sokan emlékeznek. 2015-ben hunyt el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában