Molnár-C. Pál

2024.06.27. 13:28

Battonyáról vitték a királyi kastélyba a lovas képeket

A Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft., a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., valamint a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum Kulturális Nonprofit Kft. hétfőn megnyitja a Lóra magyar lóra! című időszaki kiállítását a gödöllői kastélyban. Battonyáról is vittek festményeket, Molnár-C. Pál alkotásait.

Csete Ilona

Molnár-C. Pál Battonyán született, ahol méltó módon őrzik emlékét, tisztelegnek munkássága előtt, az emlékházban számtalan híres képe látható. 

Lóra magyar lóra! című időszaki kiállítás,
Battonyáról elszállították a királyi kastélyba Molnár-C. Pál néhány lovas képét. Fotó: Facebook

Szerdán Molnár-C. Pál műveiből 5 festmény indult útnak gondos csomagolást követően a Gödöllői Királyi Kastélyba, hogy részese legyen a Lóra magyar, lóra című időszaki kiállításnak – olvasható a művelődési ház közösségi oldalán. A tárlat 2024. július 1-től augusztus 10-éig látogatható.

Megtudtuk, a Gödöllői Királyi Kastély az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének a 2024-es olimpiai játékhoz kapcsolódó "Horsting around European courts" projektje keretében mutatja be a lovak különleges világát ifjú Vastagh György (1868-1946) mezőhegyesi ló- és állatportré szobraival, valamint Molnár-C. Pál festményeivel és grafikáival.

A kiállítás egyik termében pedig a nagy magyar sikereket hozó 1928-as amszterdami olimpia ihlette sportrajzok láthatók, melyek Molnár-C. Pál tusvonalaival készültek.

A 2024-es párizsi nyári olimpiai és paraolimpiai játékok idején a Versailles-i kastély parkja a lovas versenyek sporthelyszínévé alakul át. Ebből az alkalomból nagyszabású lovas kiállítást is rendeznek a Versailles-i palotában, a tárlathoz pedig a Gödöllői Királyi Kastély is kölcsönzött festményt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában