Born Miklóst nem felejtik

2024.06.11. 09:58

Felavatták a csabai Balassinál Samu bácsi emléktábláját - galériákkal, videóval

Born Miklós, a békéscsabai Balassi Táncegyüttes alapító-táncosa, művészeti vezetője, koreográfusa tavaly június 6-án hunyt el. Mlinár Pál, a Balassi Közalapítvány igazgatója elmondta, már akkor elhatározták, hogy Born Miklós, vagy, ahogy mindenki ismerte és szerette, Samu bácsi emléke előtt tisztelegnek halálának első évfordulóján. Az ígéretet betartva hétfőn felavatták Born Miklós emléktábláját a Balassinál, és a Jókai színházban díszelőadást tartottak.

Nyemcsok László

Szarvas Péter és Mlinár Pál

Fotó: Bencsik Ádám

Az emléktáblát – Széri-Varga Géza szobrászművész alkotását –Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere leplezte le hétfőn este a Balassi Luther utcai falán. Czitor Attila, a Békéscsabai Jókai Színház művésze pedig Born Miklósra emlékezett.

– Tizenhat évesen kezdett el táncolni, 1947-ben tagja lett a Békéscsabai Iparos Tanonciskola Árpád cserkészcsapatának és regösrajának – hangsúlyozta Czitor Attila. – A tagokat Samu-fiaknak nevezték. Born Miklós a kis Samu nevet kapta, idősebb korában Samu bácsiként vált ismertté. Regösként népdalokat, néptáncokat, tárgyi emlékeket gyűjtött, a néphagyomány foglalkoztatta. 1948-ban megszűnt a cserkészet. A tánccsoport később felvette a Balassa, majd Balassi nevet.

Born Miklós 1948 és 1991 között volt a táncegyüttes művészeti vezetője és koreográfusa. Közel 100 színpadi mű köthető koreográfusi munkásságához. Irányításával több fesztiváldíjat kiérdemelt a békéscsabai táncegyüttes. Az 1950-es években bekapcsolódott a Békés megyei néptáncmozgalomba. A gyulai Körös Táncegyüttes koreográfusaként 23 éven keresztül tevékenykedett. 1972-ben befejezte az aktív táncot.

Born Miklós 1974-ben alapító tagja volt az Országos Szólótáncfesztiválnak, melynek főrendezőjeként vállalt szerepet.

1989-ben részt vett az Amatőr Néptánccsoportok Békés Megyei Szövetsége megalapításában. 1991-ben nyugállományba vonult. Ezt követően a gyulai „Újra együtt” elnevezésű együttest és a Balassi Táncegyüttes „Őszülő Halánték” szeniorcsoportját irányította. Számtalan elismerést és díjat tudhat magáénak, Born Miklóst a régió egyik legmeghatározóbb néptánc-koreográfusaként tartják számon.

A tábla, amit felavattak, ennek az örökségnek kíván emléket állítani, ami az önkormányzat hozzájárulásával és egyéni támogatásokkal valósulhatott meg.

A Kis Samu című előadást Mlinár Péter rendezte

Az emléktábla avatását követően díszelőadást tartottak Born Miklós hét koreográfiáját felújítva, a Békéscsabai Jókai Színházban. A műsorban közreműködött a Balassi Táncegyüttes 75 tagja, az Őszülő Halánték Táncegyüttes, a gyulai Körös Táncegyüttes egykori táncosai és a Dűvő Zenekar. A Kis Samu című előadást Mlinár Péter, a Békéscsabai Balassi Táncegyüttes művészeti vezető rendezte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában