Mathias Corvinus Collegium

2024.05.25. 09:47

Német professzor: a németek nem akarnak németek lenni

A németek nem akarnak németek lenni; európaiak, világpolgárok szeretnének. Minden, ami nemzeti, arra rásütik, hogy náci, nem lehet kitenni egy német zászlót sem. Nem szeretném szidni Németországot, de nem értem a nemzettársaimat – mondta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) békéscsabai képzési központjában dr. Frank-Lothar Kroll.

Licska Balázs

A csütörtökön Békéscsabán, az Andrássy út 38. szám alatt tartott előadáson, majd beszélgetésen a Chemnitzi Műszaki Egyetem professzora, az MCC Magyar-Német Intézet vendégoktatója hozzátette: nem tudják az érkezőknek átadni a német kultúrát, ez szerinte a franciáknál elképzelhetetlen lenne, legyen szó Algériából vagy Elefántcsontpartról jövőkről.

német, előadás, MCC, dr. Frank-Lothar Kroll, Békéscsaba
Az MCC Magyar-Német Intézet vendégoktatója, dr. Frank-Lothar Kroll tartott előadást Békéscsabán
Fotó: Licska Balázs

Muszlim kézbe kerültek egyes német városrészek

Az MCC Magyar-Német Intézet fiatalja, Kolja Diekmann felvetésére elmondta: problémát jelent a migráció, vannak szinte muszlim kézben lévő városrészek Stuttgartban vagy Kölnben, ahol a szolgáltatások sem működnek. Bár azt mondták, hogy kötelesség befogadni a menekülteket, szerinte egyre többen vannak tisztában azzal, hogy nem lehet vég nélkül beengedni mindenkit, akik annyi pénzt igényelhetnek, mint amennyit egy magyar megkeres. 

Közép-Európa vállalhatná a vezető szerepet

A professzor nem igazán lát esélyt a változásra, dr. Frank-Lothar Kroll szerint mindenki a balliberális világban van benne, a médiát leuralták a szocialisták és a zöldek, a konzervatív hangok nem jelennek meg. Hogy mi Németország felelőssége Európában és a világban, elmondta: szerinte Németország nem áll készen a felelősség vállalására, egyébként pedig nincs is jó állapotban a német gazdaság a magas költségek miatt. Úgy véli, Franciaország vállalhatná a felelősséget, illetve Közép-Európa, Lengyelország, Csehország, Magyarország viselhetné a vezetői szerepet, sőt szerinte Lengyelország gazdasága annyira erősödik, hogy tíz éven belül a németet is beelőzi.

német, előadás, MCC, dr. Frank-Lothar Kroll, Kolja Diekmann, Békéscsaba
Több kérdést is feltett dr. Frank-Lothar Kroll számára Kolja Diekmann
Fotó: Licska Balázs

A szabadság az európai öntudat kulcsszava

Az MCC békéscsabai képzési központjában beszélt arról: a szabadság az európai öntudat kulcsszava, hiszen nem jelenik meg Ázsiában vagy Afrikában. Hangsúlyozta: a konzervatív politika szerint a szabadsághoz a kötelezettség-, a felelősségvállalás is hozzátartozik. A szabadság nem azt jelenti, hogy mindig mindenkinek mindent lehet, mint a liberális gondolkodásmód szerint, mert akkor nem mindenki számára valósul meg a szabadság. Úgy véli, hogy Németországban liberális szabadságról van szó, ugyanakkor az is véges, ezt megtapasztalhatták a klímaváltozás vagy a koronavírus-járvány idején, amikor először a liberálisok akarták megvonni az emberektől a szabadságot, nem a konzervatívok.

Mit is jelent a konzervatív politika?

A professzor jelezte, hogy a szociális felelősségvállalás, az idősekről, a betegekről, a munkanélküliekről való gondoskodás nem a liberalizmus és a szocializmus eredménye, hanem az a konzervativizmus szívügye. Ezek az alapgondolatok dr. Frank-Lothar Kroll szerint Bismarcktól származnak, amikor az állam kötelezte magát a rászorulókról való gondoskodásra. Szólt arról is, hogy csak a nemzetállamok képesek biztosítani az olyan alapvető dolgokat, mint a szociális biztonság, az oktatás, az egészségügy, és arról, hogy a konzervatív politika fontosnak ítéli a nemzetállamok szuverenitását. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában