Bemutató a Mentor-iskolakertben

2024.05.30. 06:45

Fűszerkert a csabai iskolában: fűszerolajat készítettek a frissen szedett növényekből

A békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola Madách utcai fűszerkertje idén elnyerte a Mentor-iskolakert megtisztelő címet az Energiaügyi Minisztérium és az Iskolakertekért Alapítvány által támogatott Országos Iskolakert-fejlesztési Program keretében. Ezzel vállalta, hogy öt éven keresztül szakmai segítséget nyújt a megye iskolakert-kialakításával foglalkozó általános iskoláinak. Ennek első eseményét tartották a minap az intézmény könyvtárában és fűszerkertjében.

Nyemcsok László

A programon Petri Hajnalka igazgatónő és Pauliczky Nóra, az Iskolakertekért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntője után rövid dalcsokorral kedveskedtek a tanulók. Az első részben Kovácsné Szatyin Ildikó iskolakert-vezető előadását hallgathatták meg a vármegye több településéről érkezett pedagógusok, megismerve a fűszerkert történetét a kezdetektől napjainkig. Egyúttal a felmerülő, iskolakert kialakításával kapcsolatos kérdéseikre is választ kaptak. A szünetben a látottakról beszélgetve a résztvevők megkóstolhatták a friss gyógynövények felhasználásával készített teákat.

fűszerkert, fűszerolaj, növények, környezet , Békéscsaba
Megismerték a fűszerkert történetét. A fűszerolajjal Beregszászi-Gulkás Noémi, a békéscsabai Lencsési Általános Iskola tanára Fotó: Bencsik Ádám

Fűszerkert: szemet gyönyörködtető a látvány

A nyílt nap programja terepen, a fűszerkertben folytatódott. A vendégek körbejárták a magaságyásokat, illatmintát vettek a növényekről. A rovarhotel és a méhlegelő is nagy érdeklődésnek örvendett. A növények sokfélesége szemet gyönyörködtető látványt nyújtott.

Kovácsné Szatyin Ildikó és Elek Zsombor iskolakert-szakkörös bemutatta munkájuk eredményét. Fotó: Bencsik Ádám

A nap végén a pedagógusok betekintést nyerhettek egy iskolakert-szakköri foglalkozásba is: a szárított fűszernövények feldolgozását, csomagolását tekinthették meg. Zárásként mindenki elkészíthette az általa frissen szedett fűszernövény felhasználásával saját fűszerolaját, amit az iskola címkéjével látott el. A szakmai nap tanulságait, az itt kapott ötleteket magukkal vitték a vendégek, hogy saját intézményükben kamatoztathassák a jövőben.

Az előadásokat nagy figyelemmel kísérték a résztvevők Fotó: Bencsik Ádám

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában