Tanyavilág

2024.05.31. 06:52

Opauszki Zoltán: nagy segítség, hogy nevet kapnak a dűlők Békéscsabán - videóval

Összességében mintegy 120 dűlőt neveznek el Békéscsabán – ismertette Opauszki Zoltán városi tanácsnok, jaminai önkormányzati képviselő a Franklin utca folytatását képező, a 47-es útra vezető dűlőnél, amelyet Závogyán dűlőnek nevezhetnek el. Hozzátette: a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén ismét napirendre került a téma, végső döntést pedig a következő ülésen hozhat a grémium.

Licska Balázs

Nagyon fontos a dűlők elnevezése – mondta Opauszki Zoltán, aki előző év elején kezdeményezte mindezt a városi közgyűlés ülésén.

Opauszki Zoltán, dűlők, Békéscsaba
Opauszki Zoltán elmondta, hogy a Franklin utca folytatását képező, a 47-es útra vezető dűlő például Závogyán dűlő nevet kaphat a javaslatok szerint
Fotó: Licska Balázs
  • Egyrészt a város üzemeltetése esetében is lényeges, hogy amikor például rendezni kell a dűlőutak állapotát, akkor könnyen megtalálhassák azokat, hiszen jelenleg helyrajzi számok alapján dolgoznak, ami megnehezíti a beazonosításukat.
  • Másrészt lényeges, hogy a mentők, a rendőrök, a tűzoltók is odatalálhassanak gyorsan azokhoz a tanyákhoz, ahol éppen segítségre van szükség.
  • Harmadrészt pedig tiszteleghetnek a múlt, a régen a területen élt – esetleg most ott élő – családok előtt a történelmi, egykor használatban levő történelmi elnevezések visszaállításával.

Összeállt egy, a dűlők elnevezésére javasolt lista

Hozzátette, hogy a kezdeményezését követően a Munkácsy Mihály Múzeum összeállított egy, a dűlők javasolt elnevezésére vonatkozó listát, amelyben fontos szerepe volt Szente Béla önkormányzati képviselő kutatásainak, valamint a mezei őrszolgálat felmérésének is. Ezt követően foglalkozott az üggyel több alkalommal a települési értéktárbizottság, majd a földrajzinév-munkacsoport, így került vissza a téma a városi közgyűlés elé nemrég.

Most a grémium egy mondhatni közbenső döntést hozott. Az elnevezésekkel kapcsolatban ki kell kérni az érintett önkormányzati képviselők és a területen élők véleményét. Emellett egy állásfoglalást kér az önkormányzat a Belügyminisztérium illetékes államtitkárságától, hogy el lehet-e úgy nevezni a dűlőket, hogy az csak a tájékozódásban jelentsen segítséget, és hogy emiatt a tanyák számozásának megváltoztatására ne legyen szükség.

Hatalmas tanyás területtel rendelkezik Békéscsaba

Opauszki Zoltán elmondta: Békéscsaba összességében 400 kilométernyi külterületi földúttal, tehát a vidéki Magyarország településeinek sorában az egyik legjelentősebb tanyás területtel rendelkezik. Emlékeztetett: a grémium nemrég tartott ülésén a Fidesz-KDNP-frakció előterjesztésére elfogadtak egy tanya- és külterület-fejlesztési programot is, ebben szintén kiértek a dűlők elnevezésének szükségességére.

Most összességében nagyjából 120 dűlőt nevezhetnek el, azokat, amelyek mentén laknak is. Hangsúlyozta, hogy ezt követően pedig jöhet a következő feladat, hogy ki is táblázzák azokat. Azaz, hogy ne csak térképeken legyenek feltüntetve a nevek, hanem a helyszínen is segítsék a tanyás területeken közlekedőket a tájékozódásban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában