Tiszteletbeli tagokat avattak

2024.05.25. 07:22

Békés vármegyei borlovagok is találkoztak francia rendtársaikkal

A Szent Vince Borrend nemcsak Békés, valamint Csongrád-Csanád vármegyében, hanem a Loire folyó mentén, Franciaországban is működik. A két társaság pénteken Ópusztaszeren találkozott, ahol kölcsönösen tiszteletbeli taggá avattak maguk közül négy-négy borlovagot

Nyemcsok László

.A Szent Vince Borrend meghívására franciaországi, Loire-menti, ugyanezt a nevet viselő borrend tagjai látogattak Szegedre. A négynapos kirándulás célja az volt, hogy a két társaság szorosabb kapcsolatot tudjon kiépíteni egymással. Ennek érdekében pénteken közös, tiszteletbeli tagavatást tartottak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban – írja a délmagyar.hu.

borlovagok, Szent Vince Borrend
Francia és magyar borlovagok Ópusztaszeren. Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország

A gyulai Lukács Sándor, a Szent Vince Borrend elnök-nagymestere, a Békés Vármegyei Lovagi Szék elnöke elmondta, korábban részt egy franciaországi kiránduláson, és elvitték a csoportot az ottani Szent Vince Borrend pincéjébe, amely a Loire-menti legrégebbi borrend. Őt akkor a rend tiszteletbeli taggá is avatta, így kezdődött a közös gondolkodás.

,,Viszontavattak” négy magyar borlovagot

Most négyen jöttek el Franciaországból, őket a magyarországi borrend tiszteletbeli tagjaivá avatták, ők pedig négy magyar borlovagot „viszontavattak”. A program az emlékpark szoborparkjának bemutatásával kezdődött, majd az eső miatt nem a tervezett módon, az Árpád-emlékműnél, hanem az egyik előadóteremben tartották meg a négy magyar és a négy francia borlovag avatását, előtte borkóstolót is tartottak.

A franciák énekelve kezdték az avatást, de kard helyett – ahogyan a magyarok tették – szőlőtőkével ütötték lovaggá a négy magyart. Az avatás után a borlovagok megnézték a Feszty-körképet, megebédeltek, majd délután a Szegedi Borfesztiválon folytatták a programjukat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában