Város napja

2024.04.20. 16:37

Tótkomlós ünnepelt, díjakat adtak át - galériával

Ünnepi hétvégére készültek a tótkomlósiak. Szombaton nagyon sok vendég érkezett a városba, hogy együtt ünnepeljen a helyiekkel a város napján. A már hagyományos virágvásár mellett koszorúztak, ünnepi testületi ülést is tartottak a természet házában, ahol az újratelepítés és a várossá nyilvánítás kerek évfordulóira emlékeztek. Végül átadták a Pro Urbe díjakat is.

Csete Ilona

Ünnepi képviselő-testületi ülésen emlékeztek meg a tótkomlósiak egy jeles történelmi dátumukról: 80 szlovák család érkezett 1746-ban a lakatlan Komlós-pusztára és kezdett új életet. Idén már 278. évfordulóját ünneplik Tótkomlós újratelepítésének és 30. évfordulóját a várossá nyilvánításnak. Erre az alkalomra érkeztek a testvértelepülések delegációi is Komlósra. Hazalátogatott Závada Pál Kossuth-díjas díszpolgár is.

város nap
Dr. Balogh István kapott Pro Urbe kitüntetést. 
Fotó: Bencsik Adam

Zsura Zoltán polgármester ünnepi gondolatainak elején arra emlékeztetett: 30 év alatt felnőtt sok fiatal, miközben felnőtt ez a város is. Felidézte, mennyi szép és kevésbé emlékezetes történések sorjáztak e több évtized alatt. 

Őrzik alapító őseik emlékét

Kiemelte viszont azt a tényt: a település megőrizte nemzetiségi jellegét, büszke a múltjára és arra, hogy alapítói, ősei emlékét sikeresen ápolják, átörökítik a jövő nemzedékének.

– Jeles nap a mai: emlékezünk városunk alapítóira, történelmünkre, kiemelkedő személyiségeinkre, eredményeinket összegezhetjük – majd sorolta a polgármester a város napi programsorozat eddigi eseményeit, amik a közösségek megerősítését, a fejlődést, az együvé tartást szolgálják megannyi területen. A szülőhely történelméhez szorosan kötődő jeles eseményeket részletezte ezután a városvezető. 1993. november 1. – ekkor nyilvánították Tótkomlóst várossá. 1994. április 24-én tartották meg a városavató ünnepséget, Szent György napján.

– Felelősségünk a kétnyelvű kultúránkat, az identitásunkat megőrizni; épített örökségeinket az idő múlásával is az utódainknak átadni; jelenünket úgy építeni, hogy abban minden lakos számára megfelelő életteret biztosíthassunk – ezért fontos, hogy városépítő tevékenységünket úgy szervezzük, hogy az elvárásokat, az igényeket, a lehetőségeket egybevetve a legjobb végeredménnyel számolhassunk – mondta a városvezető.

Pro Urbe díjakat adtak át

Tótkomlós képviselő-testülete a városi kitüntetések adományozásáról hozott döntés értelmében 2024-ben Pro Urbe kitüntető díjat adományozott dr. Balogh István főiskolai docensnek, aki a helyi gettóból elhurcolt tótkomlósi zsidóság kutatásába kezdett már nagyon fiatalon. Történészi igényességgel dolgozta fel a helyi, a Békés vármegyei zsidóság sorsát. 18 éves volt, amikor első kötete megjelent. Az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen folytatta a tanulmányait. Jelenleg itt főiskolai docens.

Pro Urbe kitüntetést kapott a Mozgáskorlátozottak Tótkomlósi Egyesülete, a díjat elnökük, Benkő Anita vette át. 1993-ban alakult meg a civilek közössége, a taglétszámuk elérte a félezret is. Aktivistáik nagyon sok adminisztrációs, szervezői feladatot végeztek. Napjainkban 150 fő a taglétszámuk, önkéntes munkában végzik feladataikat.

 

Jól működő nemzetközi kapcsolatai vannak Tótkomlósnak. Testvértelepüléseikkel aktív partneri kapcsolatokat folytatnak. Zsura Zoltán 2022. augusztusában, a tótkomlósi napok alkalmából, Tótkomlós város polgármesterének díja elismerést adományozott erdélyi testvértelepülésüknek, Bereck polgármesterének. Ezt a díjat vett át most Dimény Zoltán. A városnapon tehetséges fiataloknak járó elismeréseket is átadtak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában