Beruházás

2024.04.19. 19:03

Sikeres iskolabővítés Almáskamaráson több mint 100 millió forintból - galériával

Almáskamaráson a Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában a Magyar Falu Program keretében megvalósult 107 millió forintos beruházás ünnepélyes átadóját rendezték meg pénteken. A térségben az oktatási intézmény elismertségét az bizonyítja a legjobban, hogy a diáklétszám folyamatosan nő. Ezért is volt elodázhatatlan a bővítés.

Csete Ilona

A Magyar Falu Programnak köszönhetően 2023-ban bővítés és felújítás is történt az almáskamarási iskolában. A projektátadón elsőként Erdős Norbert beszélt arról, hogy a térségben egyedül itt, 1946 óta zajlik német nyelvoktatás. Ezért is öröm az itt élőknek, a Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola pedagógusainak, a diákoknak, hogy az utóbbi évek alatt számos fejlesztés megvalósulhatott.

Az iskola új épületrészének a felavatásán Béni Attila, Bánki András, dr. Polyánszky Zoltán, Mazán Attila, Erdős Norbert, Hajnal Gabriella, Pintér Edit
Fotó: Bencsik Ádám

– Almáskamaráson a német nemzetiségi hagyományok még élnek, a nemzetiségi önkormányzat és az iskola ápolja ezeket. Arra is emlékezünk, hogy 2010 előtt az ilyen kistelepülési iskolák folyamatosan ellehetetlenültek. 

Megmentették az iskolát

Ám jött a fordulat: 2012/2013-ban állami kézbe kerültek az iskolák. Arra az almáskamarási iskola az egyik legjobb példa, hogy ezzel a fordulattal miként lehetett megmenteni ezeket az iskolákat. Mindez köszönhető kormányunknak. Mind a nyolc évfolyamon tanulnak diákok, növekvő létszám a jellemző, most már több mint 100 gyermek oktatása zajlik – fogalmazott a politikus, aki arra is emlékeztetett, hogy ennek a beruházásnak a megvalósulása nem volt olyan biztos...

– A szomszédos háború miatt kialakult helyzet befolyásolta a projektnek a sorsát is. Ám 2022 decemberére megnyugtatóan alakult ennek a beruházásnak a helyzete. Örülök, hogy ebben hathatósan tudtam segíteni. Itt ez a 107 millió forintnyi érték, az új tanterem, az új nevelői szoba,  a mozgáskorlátozottak mosdója... Nagyon büszkék lehetünk, mert jó döntést hoztunk, a Magyar Falu Program keretében bővülhetett az iskola.

Erdős Norbert bejelentette, TOP-os beruházásként Almáskamaráson egy belterületi út felújítása is elkezdődhet.

Dr. Polyánszky Zoltán, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a projektátadó kapcsán szólt a területfejlesztési politikáról, hazánkban a területi különbségek csökkentésére tett kormányzati intézkedésekről, az elvándorlás megállítására tett törekvésekről. Kiemelte, nem hisznek abban, hogy ez Budapestről döntésekkel megoldható. Ilyen, helyi, térségi kötődésű emberek kellenek, akik – mint az almáskamarásiak - közösséget építenek, élményeket adnak, a jövő ifjúságával elkötelezetten foglalkozva képesek a település, a térség népességének a megtartására hosszabb távon.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke is Almáskamarásra látogatott. Elmondta személyes impulzusait (ő is alapítója volt német nemzetiségi iskolának), majd arról beszélt, hogy az elmúlt években országszerte sokféle beruházás zajlott (infrastrukturális és energetikai, illetve tantermek, tornatermek bővítése). Mintegy ezer intézmény újult meg, s voltak olyanok, ahol akár milliárdos nagyságrendű volt a megújítás, vagy akár új iskola is épült. 300 milliárd forintot is elérheti az a beruházási összeg, ami az elmúlt 6-7 évben az állami fenntartású intézményekre jutott, és ebbe tartozik a Magyar Falu Programban elvégzett számos projekt, mint amilyen az almáskamarásiaké. 

– Egy cél vezérel bennünket: mindenhol 21. századi intézményekben tanuljanak a gyerekek. Ebben a térségben ez az intézményünk olyan, ahol nő a gyermeklétszám. Azt gondolom, ez a szakmai munkát dicséri, köszönet a pedagógusoknak – tette hozzá.

Nő a gyermeklétszám

Mazán Attila polgármester egy kis időutazással idézte fel az elmúlt évtizedet, amikor az iskola még önkormányzati fenntartású volt, majd átvette az állam, ezt követően a 8 évfolyamon szépen emelkedni kezdett a gyermeklétszám és a fejlesztések is új korszakot nyitottak az oktató-nevelő munkát végzők számára. Köszönetet mondott mindazoknak, akik ebben támogatták az iskolát, a települést.

– Ebben az oktatási intézményben örömmel tanulnak a gyerekek a környező településekről is. A szülők bizalommal és együttműködéssel fordulnak felénk a pedagógusok munkája felé. Ez hűen tükrözi az intézmény étoszát – fogalmazott a településvezető.

Pintér Edit iskolaigazgató a beruházás tartalmát ismertette, s adott tájékoztatást részletesen arról egy bejárás keretében, hogy az iskolaépületet miként bővítették a felújítás során, az átépítéskor melyik épületrészek kaptak új funkciót férőhelybővítés céljából. 

Létesült egy új tanterem, egy új nevelői szoba és egy közlekedő folyosó. A nevelői szobából igazgatói és igazgatóhelyettesi iroda, valamint iskolai titkárság került kialakításra elválasztó falak építésével. Egy mozgáskorlátozott mosdó is készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában