Választások

2024.04.13. 09:41

Programismertető fórum Gyulán: dr. Görgényi Ernő ismertette elképzeléseiket – galériával

Programismertető fórumot tartott a Fidesz-KDNP Gyulát vezető képviselőcsoportja pénteken délután a Százéves cukrászda teraszán. A programismertető keretében dr. Görgényi Ernő polgármester, polgármesterjelölt ismertette legfontosabb elképzeléseiket.

Papp Gábor

A programismertető fórumon Alt Norbert alpolgármester, a Fidesz helyi elnöke köszöntötte a megjelenteket. 

programismertető, elképzelések, Fidesz, választások, Gyula, dr. Görgényi Ernő
A programismertetőn dr. Görgényi Ernő részletezte elképzeléseiket. Fotó: Lehoczky Péter  

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő beszédében a helyi közélet bő 30 évének történetét tekintette át. Úgy vélekedett, a teljes rendszerváltás az ország egészére nézve, illetve Gyulára is 2010-ben érkezett meg. Mint kifejtette, dr. Görgényi Ernő polgármesterként a csapatával ekkor vette át a város vezetését. Emlékeztetett arra, hogy ennek helyi előzményei a településen 2002-ig nyúlnak vissza, amikor a fiataloknak, a Fidelitasnak köszönhetően új lendület kapott lábra, ami 2006-ban részben már meghozta gyümölcsöt. A jelenlegi képviselők közül is többen bekerültek a testületbe, 2010-ben pedig a város vezetésével bízták meg őket a választók.

A dr. Görgényi Ernő polgármestersége óta eltelt 14 év komoly fordulatot jelentett a város életében, aminek pozitív hozadékát mindenki láthatja. 

A fiatal csapat irányításával tudatos, tervezett beruházások sora valósult meg. Gyula megítélése is egészen más, mint 2010-et megelőzően. Nem véletlen, hogy a belföldi turisztikai célpontok között a legelőkelőbb helyeken áll a város. Harmónia, béke, nyugalom, szakértelem, tervszerűség, emberség van. Ezek a momentumok a politikai családunkat jellemzik.

A programismertető keretében számos elképzelést fogalmaztak meg

Dr. Görgényi Ernő polgármester beszédében felidézte az elmúlt időszak eredményeit és víziójukat. Mint mondta, folytatják a Zöld Város-programot. Elkészíttették a város zöld folyosója, az Élővíz-csatorna és környezete belvárosi szakaszának rehabilitációjára vonatkozó koncepcióterveket. A koncepcióterv a Szent László utcától a K. Schiffert utcáig terjedő szakaszon, mindkét oldalon a zöldfelületek megújítását, növényzet telepítését, sétányok, stégek kialakítását, utcabútorok elhelyezését, közösségi terek kialakítását tartalmazza.

– Városunkban igény van újabb, környezetbe illeszkedő rendezvényterekre. Ilyenek kialakítása a Wesselényi-tónál, az Erkel-tónál és a Paradicsomban, a Gyöngyvirág téren az elkövetkező ciklus feladata – részletezte. – Folytatjuk a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztését, további szakaszok felújítását, új szakaszok építését. A klímaváltozás okozta kihívásokra válaszolva, ahol lehet, meg kell tartani a csapadékvizet, ebben kiemelt szerepe van a meglévő záportározó tavaknak és a város környéki csatornáknak.

Az erdőtelepítési programot is folytatják. A város környéki erdők gyarapításával zöld gyűrűt hoznak létre a város körül. Ugyancsak folytatják a Virágos Gyula-programot, melynek keretében támogatják és ösztönzik a polgárok és a vállalkozások környezetszépítő tevékenységét. A belterületi fásítási programot is folytatják, évente legalább 200 fát ültetnek el a város utcáin és terein.

A környezetbarát közlekedés feltételeinek javítása érdekében a kerékpárutak felújítására, új szakaszok építésére ugyancsak hangsúlyt fektetnek. A meglévő szakaszok között a Csabai úti, a Vértanúk útja mindkét oldalán lévő kerékpárút, valamint a Temesvári úti kerékpárút felújítása következik. A Széchenyi úton új kerékpárút építése valósul meg a Fehér-Körös hídjától a postáig. A Gyula–Elek közötti kerékpárút terveinek elkészíttetése is a következő ciklus feladata.

Közútfejlesztési program új elemekkel

A közútfejlesztési program részeként a vasútállomás előtti Halácsy–Madách–Béke sugárút csomópontot átépítik körforgalmú csomóponttá. Ennek engedélyes tervdokumentációját már elkészítették. Ennek része a vasútállomás előtt egy forgalomtól elzárt, zöld növényekkel díszített tér, új parkolók, buszmegállók és taxidrosztok, valamint kerékpártárolók kialakítása. Tovább folytatják küzdelmüket a vasútállomás felvételi épületének városhoz méltó felújítása érdekében, amihez továbbra is partnerséget ajánlanak a MÁV-nak.

A gyűjtőutak közül következik a városerdei Fő utca, a Temesvári út és a Nagyváradi út újraaszfaltozása. A költségvetés és a pályázatok nyújtotta lehetőségek keretei között folytatják városszerte az utak felújítását. A külterületi, tanyasi városrészekre vonatkozóan az életminőséget javító programokat valósítanak meg, ezen belül folytatjuk a külterületi utakra vonatkozó karbantartási és felújítási programot.

Folytatják gazdaságfejlesztési programjukat

Jelentős részben az ipar biztosítja azokat a munkahelyeket, amelyek a megélhetés biztosításával helyben tartják, illetve tanulmányaik után visszahozzák a gyulai fiatalokat. Ezért fejleszteniük kell a város ipari kapacitását.

Új, Déli Ipari Terület kiépítését kezdik meg az Airbus tömbjétől a 44-es főút mentén, a vasúti felüljáróig. Céljuk magas hozzáadott értékű ipari tevékenységet folytató, képzett munkavállalókat foglalkoztató, modern, környezetbarát üzemek Gyulára vonzása. A Gyulahús épületeinek és termelési technológiájának korszerűsítését meg kell valósítani.

A turizmus is a város meghatározó gazdasági ágazata, több ezer gyulai polgárnak biztosít megélhetést. A turizmus motorja a Gyulai Várfürdő, ezért folytatják a fejlesztését, új, fedett termál fürdőépületet, Termál AquaPalotát építenek. 

Tovább viszik intézményfelújítási és energetikai korszerűsítési programjukat

A következő öt év feladatai közé tartozik a Törökzugi Óvoda energetikai korszerűsítése, az Ewoldt Eliz Óvoda fejlesztése, a Gyulavári Óvoda további fejlesztése, a Gyulavári Egészségház felújítása és Gyulai Várszínház kamaratermének komplex energetikai korszerűsítése. Ugyancsak tervezik a Civil Szolgálttó Központ energetikai korszerűsítését, az Id. Christián László Városi Sporttelep energetikai fejlesztését, a Napfény Nappali Központ felújítását, önkormányzati bérlakások felújítását. Az állami fenntartású iskolák épületei többnyire önkormányzati tulajdonban vannak, így azok korszerűsítése továbbra is kiemelt céljuk. 

Folytatni fogják az iskolák felújítását, terveikben első helyen az 5. Számú Általános Iskola szerepel, majd a Pánczél Imre Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény komplex felújítása és a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Ady Endre utcai telephelyének energetikai korszerűsítése.

Hosszú távú tervek, célok

Dr. Görgényi Ernő kiemelte, vannak olyan tervek és célok, melyek rövid távú megvalósítása a jelenlegi gazdasági kilátások miatt nem valószínű, ennek ellenére nem mondhatnak le ezekről. A következő öt évben a hosszú távú tervek megvalósítása érdekében is meg kell tenni a megfelelő lépéseket. Ilyen stratégiai tervek, célok a Szigeterőd- program megvalósítása, a Gyula–Békéscsaba közötti vasútvonal villamosítása, az északi elkerülő út megépítése, a törökzugi gyűjtőút megépítése, a volt 1-es iskola épületének közoktatási vagy turisztikai célú hasznosítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában