Értékelés

2024.04.12. 19:45

Pálinkafesztivál: több mint 1300 párlatot és pálinkát zsűriznek – galériával, videóval

Megkezdődött a Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül életre hívott Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny érzékszervi zsűrizése pénteken Békéscsabán. Az eredményeket a pálinkafesztivál keretein belül hirdetik majd ki.

Papp Gábor

Mint azt Varga-Bora Tímea főszervezőtől megtudtuk, a pálinkafesztivál keretében meghirdetett A Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre idén is három kategóriában nevezhettek az érdeklődők. Bérfőzetők, magánfőzők párlatait, illetve kereskedelmi főzdék pálinkáit, párlatait is várták. Ebben az évben összesen 1353 minta érkezett, ami jelentősen túlszárnyalta a tavalyi 1178 mintát. A nevezők jelentős része évek óta visszatérő versenyző, akiknek fontos a verseny korrekt, őszinte szakmai véleménye a termékeikről, illetve az idei évben kiemelkedően sokan először neveztek versenyre.

pálinkafesztivál, zsűrizés, pálinka, verseny
Számos szempontot vizsgálnak a pálinkafesztiválhoz kapcsolódó verseny zsűrizése során. Fotó: Lehoczky Péter

Pálinkafesztivál: 23 tagú a zsűri 

Az érzékszervi zsűri 23 főből, elismert hazai és nemzetközi bírálókból áll, akik folyamatos szakmai képzéseken és vizsgákon vesznek részt, és akik a 100 pontos rendszerben már vizsgát tettek. Emellett neves hazai illetve külföldi pálinkaházak, bérfőzdék főzőmesterei, díjnyertes magánfőzők. A zsűri elnöke Adamik Anikó, a Gyulai Pálinkafesztivál szakmai koordinátora, okleveles élelmiszer mérnök, pálinkafőző mester, pálinkabíráló, nemzetközi párlatszakértő, bártender, illetve Lovassy György, okleveles élelmiszeripari mérnök, Pálinka Sommelier, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló.

A zsűri számítógéppel bírál, amely az Ongai Kulturális Egyesület által kidolgozott 100 pontos bírálati rendszerben történik, ahol az eddigi fő bírálati szempontok alkategóriákra vannak osztva, melyek eltérő nagyságú pontszámokkal jelzik a pálinka, illetve a párlat adott „részfunkcionális” értékét. Ez a rendszer egy sokkal árnyaltabb, részletesebb leírást tud adni a párlatokról. Továbbra is több bíra egybehangzó értékelése lesz a végeredmény. A bírálati szempontok között vizsgálják az illatolást, ezen belül a technológiai tisztaságot, az intenzitást, a gyümölcskaraktert, a tartósságot, az ízlelést, a zamatot azon belül a technológiai tisztaságot, az intenzitást, tartósságot, gyümölcskaraktert, szájérzetet. Ugyancsak értékelik a harmóniát, a komplexitást.

A birs az idei év gyümölcse

A verseny során több fődíjat határoznak meg, így a Legjobb Kereskedelmi Pálinka, a Legeredményesebb Kereskedelmi Főzde, a Legjobb Magánfőzött Párlat, a Legeredményesebb Magánfőző, a Legjobb Bérfőzetett Párlat, a Legeredményesebb Bérfőzető és a Legeredményesebb Bérfőzde címet egyaránt odaítélik. A bronz, ezüst, arany és champion minősítések is gazdára találnak. A fesztiválon évek óta egy-egy gyümölcs áll a középpontban, amely idén a birs. Ennek megfelelően kiválasztják az Év birs pálinkáját, illetve párlatát is.

A minősítéseket az ünnepélyes eredményhirdetés keretein belül Gyulán, a Gyulai Pálinkafesztiválon, május 18-án, szombaton 16 órától a Hunguest Hotel Erkelben hirdetik ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában