KRESZ-park

2024.04.13. 06:30

Parkban tanulják, gyakorolják a közlekedés szabályait - galériával, videóval

A tótkomlósi gyerekek mostantól elsajátíthatják a közlekedés szabályait egy nagyon szépen kialakított KRESZ-parkban, ahol kiváló lehetőség van a gyakorlásra. A Liget óvoda mögötti téren minden feltétel adott ahhoz, hogy jól érezzék magukat az óvodások, a kisiskolások. Pénteken felavatták az új létesítményt.

Csete Ilona

A gyerekek kerékpárokkal, gyalogosan, rollerrel is közlekedtek a nyitás napján. Fotó: Csete Ilona

A Ligeti óvoda mögötti téren kialakított KRESZ-parkban mostantól szinte minden közlekedési szituáció tanulására, gyakorlására (elsőbbségadás, STOP tábla, körforgalom, stb.) van alkalmuk az óvodásoknak, a kisiskolásoknak.

A szabályos és biztonság közlekedést tanulni, gyakorolni is lehet a parkban. Fotó: Csete Ilona

Zsura Zoltán polgármester az előzmények kapcsán elmondta, már Juhász Pál városvezetése idején lerakták az alapokat. A szándék tehát nagyon korán megfogalmazódott. Ennek a végére tettek most pontot egy sikeres, önerős projekt keretében.

– Egy közfoglalkoztatási program kapcsán fogalmazódott meg az igény 2022-ben, hogy városunkban a közlekedés szabályaira miként érdemes a fiatalok figyelmét ráirányítani, azt velük megtaníttatni, mire felnőnek. Csináljunk egy KRESZ-parkot itt, hiszen a közelben van játszótér, iskola, bölcsőde. Itt ez a park, ahol hajdan már lerakták az alapokat – sorolta Zsura Zoltán polgármester.

A parkban az átalakítást 2023 őszén végezték el. A régi alapokat feltárták, kibővítették. Kis Rozália rendőrszázados szakmai segítségével az útszakaszokon útburkolati jeleket festettek fel, KRESZ-táblákat helyeztek ki. A gyerekeké ez a tér, lehet ismerkedni, tanulni a forgalmi helyzetekkel, szabályokkal. Kihelyeztek hulladékgyűjtőket, padokat is.

Kis Rozália az átadás előtt elmondta, azért, hogy a gyermekek által okozott közúti közlekedési baleseteket megelőzhessük, meg kell tanítani a kicsiknek a közlekedési szabályokat; gyalogosként, kerékpárosként és bizonyos helyzetekben utasként. A szülő, a pedagógus, a rendőr együttes munkája kell ehhez. 

– Amit elméletben megtanítunk, azt a gyakorlatban is alkalmazni kell: hogy figyeljünk egymásra, a közlekedési táblákra; meg kell tanulni, hogy elsőbbséget adunk a kereszteződésben, a kijelölt gyalogosátkelő-helyen a gyalogosnak; hogy a körforgalomban jobbra kanyarodunk;  hogy van olyan utca, ahova kerékpárral be se hajthatunk – sorolta a példákat a rendőrnő.

A park kulcsát két kisgyermek vette át Zsura Zoltántól és Kis Rozáliától. 

A gyerekek néhány napja már gyakoroltak a helyszínen, ezt be is mutatták az ünnepélyes szalagátvágást követően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában