Kitelepítettek

2024.04.15. 09:28

Kitelepítettekre emlékeztek Eleken

A felvidéki magyar lakosság kitelepítéséről emlékeztek meg főhajtással és koszorúzással Eleken. A városba 1947-ben a feljegyzések szerint 47 család érkezett.

Vásári Erzsébet

Koszorúztak is a felvidékről kitelepítettek megemlékezésén Eleken. Fotó: Szelezsán György Facebook-oldala

Pénteken a Felvidékről kitelepített családok emléknapja alkalmából tartottunk megemlékezést – adta hírül szombaton Facebook-oldalán Szelezsán György polgármester. Ismertette: a magyar országgyűlés 2012. decemberében nyilvánította emléknappá április 12-ét. 1947-ben ugyanis ezen a napon kezdődött meg a felvidéki magyar lakosság kitelepítése. Elekre a feljegyzések szerint 47 család érkezett.

Szelezsán György elmondta, hogy nagyon sok év telt el már azóta, hogy a vasútállomásnál megálltak a családokat hozó szerelvények. Azok közül, akik akkor még ifjúként tették le lábukat új hazájukban a legtöbben már sajnos nem élnek, de az akkori kisgyerekek is 80 évesnél idősebbek. Az általuk megélt történelem számunkra már csak könyvekből megismert tényeket és szüleink, nagyszüleink által elmesélt történeteket jelentenek.

A polgármester hangsúlyozta: az 1940-es években történtek tanulsága az, hogy bűnt bűnnel jóvátenni nem lehet, vélt bűnt bűnnel jóvátenni még kevésbé sem lehet, és vélt bűnt kollektív büntetéssel végképp nem lehetséges. A kollektív bűnösökként elítélt honfitársaink szenvedéstörténete pedig emlékeztessen minket arra, hogy az ember alapvető joga ott élni, ahová született, abban a kultúrában, abban az országban és azon a településen, ami a saját otthona.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában