Autizmus világnapja

2024.04.02. 19:56

Kékben ragyogtak Békéscsaba intézményei - videóval, galériával

Az autizmus világnapja, április 2. előtt tisztelegve kékben ragyogott kedden a Csabagyöngye Kulturális Központ, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a bábszínház és a Jókai színház épülete is. A Csabagyöngye Kulturális Központban hatvannál több önkéntes gitározott és énekelt közösen a jelenlévőkkel. A rendezvényt a békéscsabai Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány szervezte. A programon részt vett Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Varga Tamás alpolgármester is.

Nyemcsok László

Szántó Tamás, a békéscsabai Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, 2007-ben egy ENSZ-határozat jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának. Ezzel is ráirányították a figyelmet az autizmussal élők helyzetére, szükségleteire, támogatásuk fontosságára.

BÁ-4810
Az autizmus világnapjára emlékeztek a Csabagyöngyében
Fotó: Bencsik Ádám

Az Aut-Pont alapítvány 2011 óta szervez ilyen programokat, amelyhez egy olyan közösségi eseményt is társítanak rendszeresen a közös gitározással és énekléssel, amilyen az évben máskor nincs. Szántó Tamás úgy véli, ez az élmény is arra emlékezteti majd a jelenlévőket az év más napjain, hogy vannak olyanok, akik másképpen gondolkodnak, mások a lehetőségeik, és időnként türelemre, támogatásra van szükségük.

 

– A tudományos kutatások eredménye szerint minden 59. megszületett gyermek életét befolyásolja az autizmus, azaz itthon 140 ezer, Békéscsabán nagyjából ezer embert érinthet – tette hozzá Szántó Tamás. Az elnök elmondta, hogy a negyed évszázada létrehozott alapítvány szolgáltatásait az elmúlt időszakban csaknem 300 család vette igénybe. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában