Több csoport is fellépett

2024.04.24. 10:13

Jubiláltak: a 25. szlovák teadélutánt tartották meg Kétsopronyban

Immáron 25. alkalommal rendezte meg a kétsopronyi szlovák önkormányzat szlovák családi teadélutánját a minap. A dekoráció az évfordulót is tükrözte, melynek megvalósítását Czirbuly Mátyásné képviselő irányította. A teadélutánt részvételével megtisztelte Nina Eliášová, szlovák főkonzulhelyettes, Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, dr. Egyedné Baránek Ruzsenka, a Magyaroroszági Szlovákok Szövetségének elnöke és Völgyi Sándor polgármester is.

Nyemcsok László

A Szent István Katolikus Óvoda és Általános Iskola néptánccsoportja

Fotó: Miklós Mária

A rendezvényre a helyi lakosokon kívül meghívást kaptak a vármegye több településén élő szlovák közösségek is. Tóth Erikának, a helyi szlovák önkormányzat vezetőjének és Zelenyánszki Katalin képviselőnek köszöntő szavai után kulturális műsor következett. 

A kétsopronyi Horenka Szlovák Hagyományőrző Egyesületen belül működő Zornička Gyermek Citeraegyüttes új, Pitvaros környékéről származó dalcsokorral mutatkozott be. A csoport vezetői: Závogyánné Varga Ildikó és Czirbuly Viktória. A Horenka Népdalkör szerelmes dalokból összeállított népdalcsokrot adott elő. A békéscsabai szlovák általános iskola tanulója, Turbucz Andor szlovák népdalokat énekelt, amit furulyajátékkal kísért.

Az 5. osztály zenés-táncos műsora
Fotó: Miklós Mária

A program többi részében a kétsopronyi Szent István Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanulói szerepeltek, akik szlovák nyelvet is tanulnak az iskolában. Láthatott a közönség tőlük nép- és moderntánc-előadást, rövid, szlovák nyelvű jeleneteket is. Felkészítőik Szatmáriné Balogh Erika néptáncoktató, Szabóné Szász Katalin, Tóth Erika, Eke Mihályné Salamon Judit és Zelenyánszki Katalin szlovák szakos pedagógusok voltak.

Belépődíj helyett süteményeket hoztak

A szünetben mindenki megkóstolhatta a finomabbnál finomabb süteményeket, amiket belépődíj helyett hoztak magukkal a vendégek. Ezekből süteményversenyre is lehetett nevezni, ahol a hagyományos jellegű és modern sütemények is díjban részesültek. A teadélután második részében a békéscsabai Tabán Táncegyüttes színvonalas programját láthatták a megjelentek.

– Nagy örömünkre szolgált, hogy nagyon sok szülő, nagyszülő jött el megnézni gyermekét, unokáját – hangsúlyozta Tóth Erika. – Így a rendezvény beteljesítette azt a célt, amit a kezdetekkor a szlovák önkormányzat vezetői megfogalmaztak. Nevezetesen, hogy együtt legyen a család, és ezáltal átadják a gyermekek, unokák számára szlovák őseik nyelvét és hagyományait.

A 8. osztály vidám szlovák nyelvű jelenete
Fotó: Miklós Mária

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában