Anyakönyvezés

2024.04.14. 11:03

Herczeg Tamás: a családfakutatást is segíti a módosítás

A minap az Országgyűlés elé került az anyakönyvezéssel kapcsolatos jogszabály módosítása, amely a családfakutatásokat is segíti. Az általános vitában Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a Fidesz vezérszónokaként ismertette a kormánypárti álláspontot.

Licska Balázs

1894-ben, 130 éve fogadta el a magyar országgyűlés az anyakönyvezésről szóló első törvényt. A jogszabály akkor olyan mértékű vitát generált, hogy az ellenzék úgy gondolta, a törvényjavaslat kapcsán a kormány megbuktatására is képes lehet – emlékeztetett Facebook-oldalán Herczeg Tamás. 

családfakutataás, törvénymódosításai javaslat, herczeg tamás
Herczeg Tamás ismertette a kormánypárti álláspontot
Fotó: Herczeg Tamás Facebook-oldala

Az országgyűlési képviselő azt írta, hogy most a Parlament elé került az anyakönyvezéssel kapcsolatos jogszabály módosítása, amely részben a papír alapú, illetve az elektronikus anyakönyv adatai közötti disszonancia megszüntetését célozza, részben nagyobb segítséget biztosít a családfakutatásokban. Ezek a módosítások nem generáltak olyan vitát, mint a 130 évvel ezelőtt ugyanebben a témában benyújtott törvényjavaslat. 

Herczeg Tamás az általános vitában a Fidesz vezérszónokaként ismertette a kormánypárti álláspontot, a nemzetiségi szószólók is elmondták véleményüket, ugyanakkor az ellenzék részéről egyetlen felszólaló sem akadt. Úgy fogalmazott, bízik benne, hogy ez nem jelent mást, mint a módosításokkal való teljes egyetértést, és a szavazás alkalmával – pártállástól függetlenül – valamennyi országgyűlési képviselő támogatja majd az előterjesztést.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában