Verseny

2024.04.07. 15:23

Békéscsabai Nemzetközi Kutyakiállítás: 1600 négylábú érkezett a programra - galériával, videóval

Tizenhárom ország 1600 kutyája és gazdáik részvételével rendezték meg a komoly hagyományokkal bíró Békéscsabai Nemzetközi Kutyakiállítást a hétvégén, péntektől vasárnapig a CsabaParkban. A Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület a tavaly sajnálatosan fiatalon, 47 éves korában elhunyt néhai elnöke, Bátonyi Gábor emléke előtt is tisztelgett a programmal, a Békéscsabai Nemzetközi Kutyakiállítással és Bátonyi Gábor Emlékversennyel.

Papp Gábor

Harsányi Péter, a hétvége vezető bírója a Békéscsabai Nemzetközi Kutyakiállítás vasárnapi programjának megnyitóján elmondta, a három nap alatt összesen 1600 kutyát értékeltek. Mint kiemelte, a békéscsabai szervezet kellemes körülmények között, európai színvonalú rendezvényt bonyolított le. 

kutyakiállítás, Békéscsaba, hobbikutya, nemzetközi
A Békéscsabai Nemzetközi Kutyakiállításon gyönyörű kutyákat láthattak az érdeklődők. Fotók: Bencsik Ádám

Békéscsabai Nemzetközi Kutyakiállítás: verseny, kiállítás, emlékezés, állatvédelem

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja, a Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület elnökségi tagja elmondta, a hétvége egyszerre szólt a versenyről, a kiállításról, a felelős kutyatartásról és az állatvédelem fontosságáról. Hozzátette, a program szólt arról is, hogyan kell állatot nevelni, hogyan kell kutyát gondozni és szeretni, illetve felelősséget vállalni érte.

Dr. Takács Árpád kitért arra, hogy a vasárnap emellett a hobbikutyákról és a jótékonyságról is szólt. A „Hobbikutya szépségverseny a gyermekekért” elnevezésű rendezvény nevezési díjaiból befolyó összeggel idén a Békés Vármegyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórháza gyermekosztályát támogatják. Erre a programra törzskönyv nélküli fajtatiszta, valamint keverék kutyákkal lehetett nevezni.

– A program ugyanakkor szólt a megemlékezésről is. Emlékeztünk Bátonyi Gáborra, aki 2016-től haláláig vezette a Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesületet. Vezetésével Békéscsaba felkerült a kutyasport és a kutyakiállítások térképére, évek óta folyamatosan európai szintű kiállításokat szerveznek a városban, amelyek elviszik Békéscsaba jó hírét, bemutatják a békéscsabai vendégszeretetet, a kiváló szervezést és a Csabaparkot is népszerűsítik – folytatta a gondolatot. – Bátonyi Gábor egy olyan ember volt, akinek szellemisége most is ott volt a rendezvényen. Gábor nem ismert lehetetlent, kiállt az állatokért, az egyesületért, még betegsége idején is becsülettel, alázattal, lelkesedéssel dolgozott. Nagyszerű ember és vezető volt. 

Hozzátette, Fehér Bettina, az egyesület elnöke tovább viszi a magas szintű munkát. A főispán elmondta, a kormányhivatal számtalan módon kapcsolódott a rendezvényhez. Vasárnap a Körös Mentőcsoport, illetve az orosházi Földön-Égen Mentőcsoport is bemutatkozott az eseményen.

A világ számos tájáról érkeztek

Fehér Bettina elmondta, 13 országból, Csehországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Oroszországból, Szlovákiából, Romániából, Olaszországból, Lengyelországból, Ausztriából, Szerbiából, Ukrajnából, Németországból, Litvániából mintegy 100 különböző fajtából 1600 törzskönyves kutyát hoztak el gazdáik a rendezvényre.

A szakértő zsűri küllemre értékelt, minden fajtának megvan a maga sztenderdje, a nemzetközi, illetve a nemzeti küllembírók azok alapján értékeltek.

Az elnök hangsúlyozta, a Békéscsabai Nemzetközi Kutyakiállítást az ország egyik legjobb helyszínen rendezhetik meg. 

Szólt arról, hogy Bátonyi Gábor több mint két évtizedig mozgatórugója, meghatározó alakja volt a Békés vármegyei kutyás társadalomnak, illetve a Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesületnek. 2016-tól halálig pedig elnökként vezette, felvirágoztatta a szervezetet. Elhivatott, lelkiismeretes, önzetlen, áldozatos munkájának köszönhetően 2016-tól Békéscsaba rendre európai színvonalú nemzetközi kutyakiállítások (CACIB) házigazdájává vált.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában