Birkanyírás

2024.04.20. 16:21

A racka, a cigája is levetette a kabátot - videóval, galériával

A juhászok élete Szent György napjához közeledve is nagyon mozgalmas volt hajdan, de napjainkban is. A Makóról Kardoskútra, a madárvonulási múzeumhoz érkezett juhász, Dani István például napi teendőit kicsit megszakítva bemutatta a kézi birkanyírást az érdeklődőknek szombaton délelőtt. Hang nélkül tűrte a két kiszemelt jószág.

Csete Ilona

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság A juhászok élete a kardoskúti pusztán címmel tartott a racka- és cigája juhok tavaszi kihajtása előtt birkanyírást. A hagyományos, ollóval történő nyírás a juhászok jellegzetes tavaszi feladata volt. Ezt mutatták be a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumnál.

Birkanyírás
A hagyományos, kézi nyírással a gyakorlott juhász tíz perc alatt végez – nyilatkozta Dani István. Fotó: Bencsik Ádám

A puszta csendjét a felröppenő fácánok, az eleséget kereső gólyák se zavarták meg, de a két megszeppent birka is csendben várta sorsa alakulását. Az állatok a sóstói telepről érkeztek a bemutatóra.

Az orosházi látogatók (Malya Botond és Zsombor, valamint Benizs Noel és Benedek) nagyon kíváncsiak volt, a karám körül nézelődtek, mi történik, ha megérkezik a juhász.

Ő pedig  egyenesen Makóról jött, Dani István, aki a hetedik generációt képviseli. Náluk a családi hagyomány öröklődik évszázadok óta.

– Mi őshonos tejelő cigája juhokat tenyésztünk. Alkalmanként hívnak, hogy a fiatalabbak meglássák, megismerjék, hogy nyírták hajdan a juhokat kézzel, ollóval. A nagy falkákat már gépekkel nyírják, mert jóval gyorsabb – tette hozzá a juhász, akinek az eddigi rekordja, amikor 1 óra leforgása alatt „levette a kabátot” 68 cigájáról.

 

S hogy mi a trükkje ennek? A gyakorlat.

– Ismerni kell a juhok testtájait, hogyan mozgassuk, hogyan fektessük az ollóhoz. Az se mindegy, milyen fajtát nyírunk. A cigája, a racka gyapjúja tágabb, gyorsabban lehet vele haladni. A merinót (mert tömörebb a gyapjúja) tovább is tart megnyírni. A rutinos nyíró 10-15 perc alatt elkészül a juh nyírásával.

Dani István elárulta, a családban van utánpótlás, legidősebb lányuk is juhokkal foglalkozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában