Megemlékezés

2024.03.25. 16:29

Templomfutás: az iskolai névadóra emlékeztek Békésen - videóval

Fél kilométeres emlékfutással emlékeztek a békési Szegedi Kis István Református Általános Iskola felső tagozatos diákjai hétfőn délelőtt a legendás reformátorra, iskolájuk névadójára. A templomfutás része volt az iskolában életre hívott diákönkormányzati napnak, amelynek részeként több programmal is tisztelegtek Szegedi Kis István munkássága előtt. Portré– és logókészítés is színesítette az eseményt, illetve énekszó mellett emléktáblát is avattak, amelyet Kindli János vizuális kultúra tanár készített kimondottan erre a napra.

Papp Gábor

A mozgásos megemlékezés a templom mögötti területről startolt, ahol Arató Tamás, az iskola pedagógusa, a diákönkormányzat segítője köszöntötte a megjelent mintegy 170 fiatalt. A szakember kiemelte, a Szegedi Kis István tiszteletére életre hívott templomfutással, ahogy az iskolában tartott DÖK-nap több programjával is névadójukra emlékeztek.

templomfutás
A jó hangulatú templomfutáson 170 fiatal vett részt. A szerző felvétele

Templomfutás: kocogva, futva, sétálva is teljesíthették a távot

– 500 méteres távot alakítottunk ki, amelyet kocogva, futva, de akár sétálva is megtehettek a város egyik jelképének számító református templom körül a diákok – fogalmazott Arató Tamás. Ezzel kifejezték, szimbolizálták, hogy a legendás reformátor milyen sokat volt úton, milyen sokat utazott külföldre, nyugatra, illetve Magyarországon belül is.
A pedagógus megemlítette, hogy Szegedi Kis István alig egy évet töltött el Békésen, de munkássága így is mély nyomot hagyott a város történetében, iskolát alapított például a településen. Ugyanakkor élete során nagyon gyakran menekülnie kellett a hite miatt, és ezt a korszakot még a török uralom ugyancsak nyomasztotta, az oszmánok jelenléte alaposan rányomta a bélyegét ezekre az évtizedekre is.

Arató Tamás érdekességként elmondta, hogy ahonnan a futás indult, ott egykoron a Fekete-Körös folyt. A folyót azonban elterelték a városon kívülre, és van egy olyan legenda, amely szerint egy alkalommal Szegedi maga is átúszott a Fekete-Körösön, és elbújt a nádasban az üldözői elől. 

 

Százhetvenen tették meg a fél kilométert

A reformátor hányattatott sorsú ember volt, de a névjegyét mind Békésen, mind hazánkban itt hagyta – fogalmazott Arató Tamás. A hétfői emlékfutás is Szegedi Kis István tiszteletére zajlott, a bemelegítést követően, melyet Wágner Balázs 8. osztályos tanuló tartott, elsőként az ötödikesek, majd sorrendben a hatodikosok, a hetedikes és nyolcadikosok, összesen mintegy 170-en tették meg az 500 méteres távot, ami, ahogy említettük, a templom mögül, az egykori Körös mederből indulva érintette a patinás épületet és a lelkészi hivatalt, majd az indulás helyszínére érkezett vissza.
A három leggyorsabb futót apró ajándékkal jutalmazták, melyet Molnár Máté intézményvezető lelkész és Vég Gábor általános iskolai intézményegység-vezető adott át. 

A diáknap régóta hagyomány a 472 éves múlttal rendelkező vármegyei iskola történetében, melynek egyik programját idén, az intézményen kívül, a város főterére, a református templom köré szervezett a felsős diákönkormányzat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában