Pályázat

2024.03.10. 13:45

Tehetségbarát önkormányzat díjra pályázik a gyulai önkormányzat

Ismét benyújtotta pályázatát a Tehetségbarát Önkormányzat díjra a gyulai önkormányzat – tájékoztatott Facebook-oldalán dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere. A város már több alkalommal érdemelte ki a Tehetségbarát Önkormányzat címet.

Papp Gábor

– Gyula 2018-ban már kiérdemelte ezt az elismerést, a Tehetségbarát önkormányzat címet, ami további ösztönzést jelentett számunkra a fontos munka folytatásához. A tehetséges fiatalok érdekében több programot is sikerrel működtetünk – fogalmazott tájékoztatójában dr. Görgényi Ernő. 

támogatás, tehetséggondozás,pályázat
Tehetségbarát önkormányzatként Gyulán számos területen segítik és ismerik el a fiatalokat. Fotó: Petróczki Gábor

Tehetségbarát önkormányzat: saját ösztöndíjaik is vannak

A polgármester kifejtette, az önkormányzat – amellett, hogy évről évre csatlakozik a Bursa Hungarica ösztöndíjprogramhoz – saját ösztöndíjakat is finanszíroz. 2015-ben Bay Zoltán tanulmányi ösztöndíjat alapítottak, melynek célja, hogy a kiemelkedően tehetséges középiskolás tanulók, valamint főiskolai, egyetemi hallgatók tanulmányait támogassák, 2018-ban pedig újjáélesztették az Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjat, hogy segíthessék a valamilyen művészeti ágban tanulmányokat folytató diákokat.

Dr. Görgényi Ernő kifejtette, tizennyolc éves hagyomány, hogy évente számot vetnek az elmúlt tanév eredményeivel, és a közösség színe előtt köszöntik a kiváló diákokat. A városi diákönkormányzat támogatást kap az önkormányzattól, a döntéshozók és szakemberek részt vesznek az ifjúsági rendezvényeken, iskolai találkozókon mérik fel a fiatalok igényeit, összhangban az egyre hangsúlyosabb online jelenléttel. 

Négy tehetségpont működik

A településen immár négy tehetségpont, három általános iskolai és egy középiskolai működik. A Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola a zenei képzés mellett néptánc, képzőművészet, festészet, népzene, színjátszás tanszakokon gondozza a művészi tehetségeket. A sportlétesítmények fejlesztése folyamatos Gyulán, az önkormányzat támogatja a diáksportot, az utánpótlás-nevelést, a szabadidősportot és a versenysportot. A kulturális programkínálat széles körű és magas színvonalú, köszönhetően a Gyulai Várszínháznak, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárnak, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum NKft.-nek, valamint az idén 60 éves EDÜ – Gyulai Diákfesztivált szervező EDÜ Alapítványnak. 

Az önkormányzat emellett számos civil szervezettel is együttműködik a tehetségbarát szemlélet kiterjesztése érdekében. Bevonták az Erkel Társaságot az Erkel Ferenc művészeti ösztöndíj odaítélésébe, akik zenei eseményeik szervezése kapcsán bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a tehetségek számára, szakmai és anyagi támogatást nyújtottak egy esélyegyenlőségi szempontokon alapuló közösségi tér és bowlingpálya, illetve egy amatőr zenekari stúdió- és próbaterem-centrum kialakításához. Szorosan együttműködnek a Gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatóriumban csillagászati ismeretterjesztő órákat szervező alapítvánnyal, az Erkel Diákünnepek, EDÜ – Gyulai Diákfesztivált szervező alapítvánnyal és iskolai alapítványokkal is. 

Jelenleg pedig a Nemzeti Tudósképző Akadémiával folytatnak tárgyalást, szeretnének csatlakozni programjukhoz, mely a kutatásban tehetséges diákokat középiskolás koruktól kezdve vezeti végig a tudóssá válás lépcsőfokain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában