Eredményhirdetés

2024.03.13. 16:47

Kihirdették a pék-cukrász szakma legjobbjait a csabai Zwack iskolában – videóval

Szerdán délelőtt véget ért a háromnapos Pék-cukrász Szakma Kiváló Tanuló Verseny (SZKTV), melynek a Békéscsabai SZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola adott otthont.

Dinya Magdolna

A megmérettetésen az ország legjobb 15 diákja mérte össze tudását Fotó: BMH

A megmérettetésen az ország legjobb 15 diákja mérte össze tudását. Azok, akik legalább 71 százalékos összteljesítményt értek el a versenyszabályzat alapján, valamint a meghatározott vizsgatevékenységeknek megfelelő valamennyi versenyfeladat esetén elérték a 40 százalékot, nekik már nem kell a tanév végén szakmai vizsgát tenniük. A diákok egy csabai péküzemben és a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) központi épületében található cukrász tanműhelyben mutatták be a gyakorlati tudásukat. 

Az országos verseny záróünnepségén Mucsi Balázs Sándor, a BSZC főigazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket, és kiemelte, hogy tehetségeink sokféle területen megmutatkozhatnak. A döntőbe jutott 15 versenyző közül két diák Békés vármegyéből érkezett. Dicsérte azon közeg kialakulását, amely lehetővé tette a diákok számára, hogy ne csak szakmai rivalizálásban, hanem emberi kapcsolatokban is gazdagodjanak, amelyek talán a jövőben is összeköthetik őket.

Az ország minden pontjáról érkeztek diákok a versenyre

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke beszédében örömét fejezte ki, hogy az ország különböző pontjairól érkeztek diákok a versenyre. Hangsúlyozta, hogy a fiatalok képzése kulcsfontosságú, mert minden vállalkozó számára kihívást jelent az utánpótlás. Fontosnak tartja, hogy az iskolák és vállalkozók innovatív módon tanítsák a fiatalokat. Kiemelte, az oktatók és diákok elismerésre méltó munkáját, valamint, hogy a szakma nagy szeretettel várja az itt végzett tanulókat és a verseny résztvevőit egyaránt.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen átadták az elismeréseket a versenyzőknek 

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegye Igazgatóság elnöke elmondta, hogy az oktatás kiemelten fontos a fiatalok számára, hogy olyan ismereteket szerezzenek, amelyeket később a magyar agrárium és az emberek javára tudnak fordítani. A magyaroknak a kenyér egy nagyon fontos alapélelmiszere, itt a pékek bebizonyíthatták azt, hogy tényleg mindent elsajátítottak azért, hogy a magyarok asztalára finom megbízható termék kerüljön.

Herczeg Tamás nagyon örül annak, hogy idén Békéscsabán szervezték meg ezt a nemes versenyt, melynek során egy fontos szakma tanulói mérték össze tudásukat. Ugyanis a pék-cukrász szakma egy nagyon fontos hivatás, hiszen a szakma képviselőinek hatalmas a felelősségük van abban, hogy mi kerül az élelmiszerüzletek polcaira és a családok asztalaira. Magyarország szépen lassan felkerül a nagybetűs gasztronómia térképre. Vannak már Michelin-csillagos éttermeink, messze földön elismert rendezvényeink. Minden adott, hogy a magyar pékek és a hazai cukrászat is felzárkózzon a világhoz. Adottak az alapok, a tradíció, a felkészültség, a tudás, az elkötelezettség, de a puzzle darabjait még össze kell illeszteni. Remélhetőleg a mostani verseny szereplői lesznek azok, akik kilépve a munkaerő piacra majd helyére teszik ezeket a puzzle darabokat. 

Eke Ibolya Mária, a Zwack József Technikum és Szakképző Iskola igazgatója elmondta, hogy csodálatos érzés volt ennyi tehetséges fiatalt megismerni, nyomon követni alkotó tevékenységüket. Az elmúlt két napban számtalan szép termék készült és nem volt egyszerű a versenybizottság feladata sem a rangsor felállításánál. A diákok munkáján visszatükröződött az oktatók sokéves tapasztalata és a tudás átadása iránti elkötelezettségük. 

Nardai Anita, a vizsgabizottság elnöke ismertette a versennyel kapcsolatos tapasztalatait. Mind a sütőüzem, mind a cukrászüzem nagyon jól felszerelt volt. A segítők és az oktatók végig empátiával segítették a diákok munkáját. Köszönetét fejezte ki a tanároknak, szakoktatóknak, felkészítőknek, hiszen a versenyzők az ők elhivatottságuk és motivációjuk nélkül nem juthattak volna ide a Szakma Kiváló Tanuló Versenyre. 

 

Az első három helyen végzett tanulók esetében nem hirdettek sorrendet 

A diákok majd április 26-án a SzakmaSztár Fesztiválon fogják megtudni az elért helyezésüket. Hoffmann Hanna Réka, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent Györgyi Albert Technikus és Kollégium tanulója, Horváth Rebeka Fanni, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, valamint Talpa Olivér Miklós, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Technikum és Szakképző Iskola tanulója került az első három helyezett közé.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában