Beol podcast

2024.03.28. 11:45

Mézeskalácsok húsvétra: stúdiónk vendége Kádár Manni

Stúdiónk vendége Kádár Manni békéscsabai Magyar Kézműves Remek-díjas mézeskalács-készítő mester volt. Beszélgetésünk apropóját mi más is adhatta volna, ha nem a húsvét. Készültek és készülnek a szebbnél szebb és ízletesebb mézeskalácsok, mert a hímes tojással ellentétben ezeknek nagy előnyük, hogy meghetők és nagyon finomak. Ugyanakkor locsolkodáskor a fiúknak is átadhatók.

Nyemcsok László

– Nagyon tiszteljük a családban a húsvét hagyományát, és ilyenkor ügyelünk arra, hogy együtt legyünk a családdal. A szűkebbet a férjem, a három gyermekünk jelentik, de hozzánk rengetegen betérnek húsvétkor, és örömmel várjuk őket – ecsetelte Manni. – Míg mi várjuk a locsolkodókat, addig a fiúk elmennek locsolni a rokonokhoz, barátokhoz.

húsvét, mézeskalácsok, Kádár Manni, ünnep
Készültek és készülnek a szebbnél szebb és ízletesebb mézeskalácsok Kádár Manni műhelyében.

Manni elmondta, a húsvét mellett természetesen a karácsonyi ünnepkör a mézeskalács-készítési ünnepkör legfőbb süteménye, de például lakodalmakban is sokak kérik, a párok ezt adják át szeretteiknek.

– Pedagógusi diplomám megszerzése után kerültem kapcsolatba a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettel. Soraikban tanultam többféle kismesterség alapjait, majd alaposabban a szövést, később a mézeskalács-készítést. Ez utóbbit Lázár Julitól. Azóta folyamatosan gyakorlom és fejlesztem technikai tudásomat – hangsúlyozta Manni. – Férjemmel családi vállalkozást építettünk erre a tudásra, ő azóta szintén mézeskalács-készítő. Munkáinkkal számos vásáron, kiállításon jelentünk meg. Nagy szeretettel és örömmel osztom meg tudásomat bemutatkozások, játszóházak vezetése alkalmával és gyermekek, felnőttek oktatása során is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában