Zarándoklat

2024.03.23. 15:18

Idén a jó döntésekért járták végig a csabai katolikusok a keresztutat – galériával

Tavaly a béke vágya és sürgetése, míg idén a jó döntések reménye került a békéscsabai római katolikus hívek keresztútjárásának középpontjába. A zarándoklat a jaminai Jézus Szíve Templomtól a belvárosi Páduai Szent Antal Társszékesegyházig tartott.

Szegfű Katalin

A békési megyeszékhelyen jó évtizedes hagyománya van a keresztútjárásnak, amely kifejezés azt a nagyböjtben ismert szokást jelölni, melynek során a hívek stációról stációra felidézik Jézus Krisztus szenvedésének a Szentírásban leírt történetét. Végiggondolják, elmélkedik és éneklik a passiót, Jézus halálra adatásának, keresztre feszítésének, halálának és feltámadásának kétezer éves eseménysorát. 

keresztútjárás, zarándoklat, hagyomány, katolikusok
A békési megyeszékhelyen jó évtizedes hagyománya van a keresztútjárásnak Fotó: Szegfű Katalin

Ezekről a helyszínen lapunknak Földi László, az egyik szervező beszélt. Ő a több mint háromórás úton mindvégig gitárral kísérte az éneket. Idén taizéi – ökumenikus – énekeket énekeltek a résztvevők, akik között – a jelentős megtett távolság ellenére – kisebb gyermekek éppúgy voltak, mint idősebb személyek. Továbbá számos cserkész, katolikus iskolás kisdiák, a templomi ifjúsági csoport tagjai Balogh Ottó káplán vezetésével, családok, asszonykörösök és mások. Jöttek továbbá hívek Újkígyósról, Csanádapácáról, Csorvásról és Gyuláról is. 

A jézusi szenvedésút 14 stációját a hosszú, kilométereken át tartó gyalogút során jelölték ki, ahol néhány percre megállt a menet. Egy-egy önkéntes olvasott fel elmélkedést, közösen imádkoztak, majd folytatták az utat. Amint Földi László elmondta, mindig nagy a jelentkezés ezekre a felolvasó és imádkozó szolgálatokra, és sokan érzik megtiszteltetésnek, ha egy-egy stáció között ők vihetik a menet élén a töviskoszorús keresztet. Ilyen személy Striffer Ferencné is, aki arról beszélt a Beolnak, hogy számára ez a feladatvállalás egyfajta engesztelés. Ilyenkor végiggondolja az életét, a bűneit, és mindenekelőtt köszönetet mond az Istentől kapott ajándékokért, a családjáért, az egészségéért és mindenért, amit napról napra Isten ad neki. A kereszt súlyát érezve átéli Jézus Krisztus földi szenvedését és azt az áldozatot, hogy a kereszthalált is vállalta az emberiségért. Ez nagypéntek története, amelyet a feltámadás boldogsága követ húsvétvasárnap.

A bűnbánati és engesztelő ájtatosság idén is közelítően 100 személynek adta a tanúságtétel alkalmát, amely egyben a közösség építésének lehetősége is. A jaminai Jézus Szíve Templomban őket Bauer Csaba plébános köszöntötte, kiemelve, hogy az idei keresztútjárást a jó, isteni értelemben helyes döntésekért ajánlják fel.

A Békéscsaba számos utcáján keresztülvonuló keresztútjárás célja az is, hogy a katolikus hívek templom falai közül kimozdulva mutassák meg a városlakóknak hitük alaptanítását, a legfontosabb keresztény ünnep, a húsvét lényegét. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában