Bringások, deszkások

2024.03.30. 17:22

Birtokba vették a fiatalok az extrémsportpályát Békéscsabán - galériával, videóval

Birtokba vették a bringások, gördeszkások és rolleresek Békéscsabán a MÁV-sporttelepen kialakított és kibővített extrémsportpályát. A szombati hivatalos átadást követően az extrém sportokat kedvelő fiatalokat tömörítő egyesület közreműködésével bemutatókat is tartottak.

Licska Balázs

Szarvas Péter polgármester a hivatalos átadáson elmondta, hogy a Csányi és Virág utcák sarkán lévő sporttelep közel százéves múltra tekint vissza. Az önkormányzat három éve fogott hozzá az elavult létesítmény korszerűsítéséhez. Műfüves futballpályát alakítottak ki, öltözőket újítottak fel, mosdókat építettek, parkolókat létesítettek, most pedig bontás és területrendezés zajlik.

Békéscsabai Extrémsport Egyesület elnöke, polgármester, átadás
Andó Bence Attila, a Békéscsabai Extrémsport Egyesület elnöke és Szarvas Péter polgármester a hivatalos átadáson. Fotó: Licska Balázs

A legjobb öt szabadtéri pálya közé tartozik

Ugyancsak a MÁV-sporttelep megújításához tartozik, hogy a területen egy olyan extrémsportpályát alakítottak ki, amely Magyarországon az öt legjobb szabadtéri létesítmény közé tartozik, és ez egyben multifunkcionális közösségi térként is szolgál.

Elmondta, hogy a bringások, gördeszkások, görkorcsolyások, rolleresek az átlagember számára olyan csodabogaraknak számítanak, akik akár saját testi épségüket is veszélyeztetik egy-egy mutatvány kedvéért. Ez a szenvedély, az extrém sport egyre többeket vonz, ez pedig feladatot jelentett az önkormányzat számára is.

Hatvanötmillió forintot költöttek el

A városvezető hangsúlyozta: az, aki emlékszik, hogy milyen környezet volt a Gyulai úton, a városi sportcsarnok mögötti területen, az tisztában van azzal, hogy ahhoz képest milyen nagyívű fejlesztés valósult meg a Csányi és Virág utcák sarkán lévő létesítményben.

Az első ütemben 30 millió forintból fejlesztettek – akkor épült ki a pálya egyik része –, a második, 35 millió forintot felemésztő ütem pedig – amelyben újabb elem érkezett, illetve világítást, kamerarendszert építettek ki, térburkolatot raktak le, területet rendeztek – most ért véget. Az összesen 65 millió forint felét az önkormányzat támogatásból, felét pedig saját erőből biztosította.

birtokba vették, jó idő, tesztelés
Azonnal birtokba vették a pályát, bemutatókat is tartottak. Fotó: Licska Balázs

Sok támogatást kaptak a fiataloktól

Szarvas Péter polgármester kiemelte, hogy rengeteg támogatást kaptak a Békéscsabai Extrémsport Egyesülettől, a fiataloktól, hiszen ők vannak tisztában azzal, hogy mire kell figyelni egy-egy ilyen létesítmény kialakításánál, de a kivitelezés során is segítették a fiatalok az önkormányzatot. 

Hozzátette, bízik abban, hogy sportszerű használat mellett sok évet fog kibírni az extrémsportpálya, amely térítésmentesen használható. A terület üzemeltetéséért egyrészt a MÁV SE, másrészt a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. felel, de a munkában a fiatalokra, az egyesületre is számítanak. Beszélt arról is, hogy a graffitik a betonfalak egy részén engedélyezettek. 

Minden igényt lefed a pálya

A Békéscsabai Extrémsport Egyesület elnöke, Andó Bence Attila elmondta, hogy az országban a legjobb parkok közé tartozik a kibővített pálya, amely megfelel a street és a park stílus kedvelőinek egyaránt, és lefed minden igényt, a kezdőktől a haladókon át a profikig. Hozzátette, hogy bringások, rolleresek, gördeszkások és görkorcsolyások számára ugyancsak alkalmas. 

Kiemelte: több tucatnyian hódolnak ennek a szenvedélynek a városban, tehát volt igény a pályára. Szerinte egy igazi sportközpont született, amely egyben közösségi térként is funkcionál. Újra kedvet kaptak a pályának köszönhetően az extrém sportokhoz olyanok, akik korábban felhagytak vele. Mivel a környékben nincs ehhez hasonló, nyitott létesítmény, más településekről is vonzza majd a fiatalokat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában